Puntarelle en edamame gaan met succes het volgende oogstjaar in

Puntarelle (een soort bladcichorei) en edamame (verse sojabonen) behoren tot de gezonde en duurzame nieuwe ontdekkingen op Pfalzmarkt eG. De twee productinnovaties uit de Duitse groentetuin zijn in het lopende seizoen met succes naar het tweede jaar van de proefteelt overgegaan.

Teeltoppervlakte van wintergroente puntarelle gestegen tot 1,5 ha
Terwijl het teeltareaal voor edamame uit de Palts constant bleef op ongeveer 1,5 hectare, groeide het puntarelle-areaal. Puntarelle-pionier en Pfalzmarktproducent Ralf Weber uit Schifferstadt: "Na de positieve feedback hebben we het teeltareaal uitgebreid van 0,33 hectare in 2020 tot ongeveer 1,5 hectare in het seizoen dat net is afgelopen."


Ralf Weber (op de foto links) uit Schifferstadt en Thomas Reeb uit Dudenhofen. Foto: Pfalzmarkt eG

Veranderlijk seizoen geeft teeltpioniers nieuwe inzichten
Deze zomer plantte de herontdekker van de gezonde wintergroente eerder dan gepland. Puntarelle houdt van voedselrijke grond en heeft tijdens de groeifase veel warmte nodig. Ralf Weber: "Op basis van onze ervaringen in het eerste teeltjaar zijn wij de puntarelle ongeveer zeven tot tien dagen vroeger gaan planten. De groei verliep zonder problemen!"

Om het oogstseizoen van begin september tot in december te verlengen, maakt Ralf Weber - naast de vollegrondsteelt - ook gebruik van beschermde teelt in onverwarmde kassen. Terwijl de oogst in de vollegrond eind oktober was voltooid, werd half december de laatste puntarelle geoogst in de kas.

Onverwacht weer zorgt dat edamame-opbrengst toeneemt
Edamame-pionier Thomas Reeb had meer te lijden onder het - voor de Pfalz - nogal onverwachte weer in de lente en de zomer. "Vanaf het begin was het voor de edamame te koud en te nat. Hoewel deze groente niet van wisselvallig weer houdt, is de oogst toch oké!"

Zijn belangrijkste leermoment was: "Omdat edamame van constante warmte houdt, zullen we daarom bij het zaaien in mei volgend jaar liever wachten op een langere warme fase."

Afzet en teelt blijven elkaar ondersteunen in 2022
Op grond van de positieve ervaringen in de teelt en de foodretail zullen de twee superfoods ook in het komende buitenseizoen in de Pfalz worden geteeld. De stijgende vraag van de consument naar vegetarische en veganistische basisproducten speelt een rol bij de seizoensgebonden teelt van edamame en puntarelle in de Pfalz.

Hopelijk kan horeca in 2022 opnieuw voortrekkersrol spelen
De restaurantsector heeft van oudsher een belangrijke rol bij het introduceren van nieuwe en herontdekte groenten bij de consument. De huidige ontwikkelingen tonen dat de verkoop van seizoensspecialiteiten geen simpele zaak is. Reinhard Oerther, verkoopdirecteur bij Pfalzmarkt: "Covid heeft de restaurantsector voor grote uitdagingen gesteld. Laten we hopen dat de vraag zich in 2022 blijft stabiliseren!"

Voor meer informatie:
Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG
Neustadter Str. 100
67112 Mutterstadt, Duitsland
+49 62314080
www.pfalzmarkt.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven