Belarus maakt zich weinig zorgen over AGF-tekort na importverbod

Het Wit-Russische ministerie van Landbouw heeft commentaar geleverd op het voedingsembargo voor een aantal producten vanaf 1 januari. Het beweert dat Wit-Rusland al lang voor zijn eigen voedselzekerheid zorgt en dat het land een dubbele voorraad vlees en zuivelproducten heeft. Het assortiment zal alleen maar worden uitgebreid, zodat de consument er niet onder zal lijden. Ook groenten en fruit zullen in de schappen aanwezig zijn.

Alexei Bogdanov, onderminister van Landbouw en Voedselvoorziening: "Natuurlijk importeren we in het laagseizoen wat groenten en fruit. Maar ook hier verwachten we geen problemen." Tvr.by meldde dat volgens Bogdanov het voedingsembargo geen invloed zal hebben op de exportplannen.

Wit-Rusland rekent op levering fruit en groenten uit Azerbeidzjan
Azerbeidzjan heeft potentieel om de leveringen van groenten en fruit op te voeren, heeft premier Roman Golovchenko, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Wit-Rusland, gezegd. Volgens een artikel op tvr.by heeft Ulvi Bakhshaliyev onlangs de diplomatieke missie geleid en zal hij veel aandacht besteden aan het verhogen van de bilaterale handelsomzet. Vorig jaar steeg die tot € 389 mln, dit jaar zal hij ook met 20% stijgen.

Balkanlanden niet bezorgd over importverbod
Het Wit-Russische verbod zal waarschijnlijk niet veel gevolgen hebben voor Albanië, Montenegro en Noord-Macedonië, vanwege hun beperkte handel met Wit-Rusland. Hoewel zij geen deel uitmaken van de EU, hebben zij zich aangesloten bij de recente verscherpte sancties van de EU en het Westen tegen Belarus, die zijn ingesteld naar aanleiding van de migrantencrisis aan de Poolse grens.

Het verbod geldt voor import uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Noorwegen, Albanië, IJsland, Noord-Macedonië en Montenegro.

Freshfel Europe uit grote bezorgdheid
Freshfel Europe geeft namens de Europese AGF-sector uiting aan haar grote bezorgdheid over de verstrekkende gevolgen van deze nieuwe beperking. Door dit verbod wordt ongeveer 10% van de huidige EU-export in gevaar gebracht. Lees hier de verklaring van Freshfel.

Importverbod kan desastreus zijn voor Nederlandse en Belgische peren
Het nieuws kwam als een verrassing voor verschillende Nederlandse en Belgische exporteurs. "Het kan desastreus zijn," zegt Tony Derwael van Bel'export over de importboycot. Dit Belgische bedrijf handelt in producten zoals peren. Tony zegt geschokt te zijn door het nieuws, dat hem volledig overviel. Dit ondanks de onrust die is ontstaan door de stroom migranten in de regio.

Tony schat dat jaarlijks zo'n 50.000 ton Belgische en Nederlandse peren richting Wit-Rusland gaat. "Het verlies van zo'n hoeveelheid kan een ramp betekenen voor de prijzen. Hij voegt eraan toe dat de export naar Wit-Rusland voornamelijk klasse B-peren zijn. "Die doen het voorlopig vrij goed op de huidige markt," zegt Tony.

"Ik denk niet dat het meteen invloed zal hebben op de prijzen," reageert Joost Priem van Calsa. Deze Belgische groothandelaar is onder meer actief in de perenexport. De handel van Calsa met Wit-Rusland is beperkt. Voor hen zal de impact dus beperkt zijn. Maar Joost verwacht vooralsnog geen algemene problemen. "Er is op dit moment niet zo veel vraag uit het oosten. Die komt uit andere delen van Europa. De Oost-Europese landen zullen in januari zeker ook op de markt komen," besluit hij.

Bron: balkaninsight.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven