1,2 miljoen voor zeepbellenkas bij Koppert Cress

Start-up BBBLS heeft 1,2 miljoen euro ontvangen uit een Europese subsidiepot om bij Koppert Cress in Monster een CO2-neutrale kas te bouwen met behulp van hun schuimtechniek. De Haagse start-up ontwikkelde een technologie die slim gebruik maakt van zeepbellen tussen de dubbelwandige folielaag van de kas. De bellen dienen als dynamisch isolatiemateriaal met energiebesparing tot gevolg. 

“De basis is eigenlijk heel simpel,” zegt Anton Paardekooper, oprichter van BBBLS in een bericht van Impact City. "We gebruiken zeepbellen tussen een dubbele folielaag. De bellen creëren stilstaande lucht en dat isoleert heel erg goed. Dat kunnen we aan- en uitzetten en daarmee kunnen we het klimaat van een kas beïnvloeden.”

“Met deze REACT EU financiering kunnen we een demonstratiekas bouwen van duizend vierkante meter en daar twee jaar lang met mensen van tuinbouwbedrijf Koppert Cress proeven doen en aantonen dat het werkt. Dit is echt een grote stap."

Hoe de techniek werkt, legde Anton in de aanloop naar het Nationaal Tuinbouwcongres dit jaar al eens uit in een video.

Grote voordelen
De innovatie werkt twee kanten op: “Het allergrootste voordeel voor telers is dat, als het kouder is, ze 80% energie besparen om de kas warm te houden. Een tweede bijkomend voordeel is dat je de zeepbellen ook overdag kunt gebruiken als er te veel zonlicht is om te voorkomen dat er planten oververhit raken of verbranden,” legt Anton uit. “Het is zowel dynamische isolatie als dynamische schaduw die je aan en uit kunt zetten.”

“Ook is het een net zero kas. Dat houdt in dat er geen CO2-uitstoot is,” voegt zijn collega Jan-Willem Kruijt toe. “Dat kunnen we bereiken omdat we de kas helemaal elektrisch draaien. Als je daarvoor groene stroom gebruikt geeft dat een heel andere footprint dan de klassieke tuinbouwkas waar traditioneel veel gebruik gemaakt wordt van gas.”

Opschaalbaar
Na vijf succesvolle pilot projecten die functionerende kassen opleverden is BBBLS nu toe aan het opschalen van de techniek. Anton: “We hebben aangetoond dat de techniek werkt en gaan ‘m nu zo door ontwikkelen dat we hem in de markt kunnen introduceren. Dat is wat we met dit project willen bereiken.”

De samenwerking met grote tuinbouwspeler Koppert Cress hierin is bijzonder. “Ze zijn een van de weinigen die hun nek zo ver uitsteken dat ze ruimte, mensen en tijd ter beschikking stellen om aan dit soort initiatieven mee te werken. Koppert Cress is absoluut één van de koplopers."

“Binnen dit project is het de bedoeling om samen met Koppert Cress aan te tonen dat het werkt en dat te demonstreren aan andere telers. Daarna kunnen we de kas gaan gebruiken om met andere telers proefteelten te gaan doen,” schetst Anton de toekomst.

Ook Rob Baan, CEO bij Koppert Cress, is verheugd over de samenwerking: “Wij zien een grote rol weggelegd voor de tuinbouwsector in het oplossen van het wereldwijde voedsel- en duurzaamheidsvraagstuk. Daarbij zoeken we graag de samenwerking op met start-ups.”

“Start-ups komen van buiten de sector en kijken daarom met een heel andere bril naar onze uitdagingen. Zo komen ze met verrassende toepassingen van technieken die soms al in andere sectoren gebruikt worden,” zegt hij. “Bovendien zit het in de tuindersgeest om te verduurzamen, want het verminderen van het energieverbruik resulteert per definitie in lagere kosten.”

Tekst: Impact City

Voor meer informatie:
BBBLS
www.bbbls.net/koppert-cress 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven