Tweede Kamer herkent resistentiegevaar bij inkrimpen middelenpakket

Afgelopen week is in de Tweede Kamer de motie Bisschop, Kamerlid namens de SGP, aangenomen. Dat gebeurde met bijna drie kwart van de stemmen, zo deelt Glastuinbouw Nederland.

In de motie wordt ingegaan op de zorg dat versmalling van het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen kan zorgen voor resistentie-ontwikkeling bij gewassen.
 
Bij het toelatingsbeleid en bij vrijstellingen zou meer rekening moeten worden gehouden met diverse maatregelen gericht op precisie landbouw, emissiebeperkende maatregelen en de risico’s van resistentieontwikkeling. Daarnaast wordt de regering verzocht om op korte termijn te zorgen voor meerjarige cofinanciering van pilots in het kader van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Zaken die zeker ook de glastuinbouw raken.

Cofinanciering
Vanuit Glastuinbouw Nederland zijn hiervoor twee pilots ingediend: Precisie Gewasbescherming en het verder uitwerken van de Kas als Ecosysteem (KaEco) in zowel glasgroenten, snijbloemen als potplanten. Met de aanname van deze motie is de sector verzekerd van cofinanciering bij het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming vanuit het ministerie van LNV.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven