Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farm in het stadscentrum van Lissabon

"Toen corona uitbrak en de toeleveringsketens werden verstoord, was het moeilijker om de voedselvoorziening op peil te houden en waren we sterk afhankelijk van lokale producten. Vertical farming bood de mogelijkheid om de manier waarop we met voedselproductie omgaan te veranderen. In verschillende sectoren was het tijd om iets nieuws op te bouwen, en zo begon ook ons avontuur", zegt Emiliano Gutierrez, CEO en mede-oprichter van Raiz Farm.

Het doel van Raiz Farm, een start-up voor vertical farming in Lissabon, is om de uitdagingen in de water-voedsel-energie-nexus aan te gaan. Het concept is een mix van ideeën en uitwerkingen van over de hele wereld. Toen hij werkzaam was in de energiesector en oplossingen bouwde voor gedecentraliseerde energiebronnen, zag Emiliano het hoge energieverbruik van de binnenteelt als een kans om iets efficiënters te bouwen.

Concept farm
Momenteel zoekt Raiz Farm via een crowdfundingcampagne steun voor de bouw van de concept farm die rond juni 2022 klaar moet zijn. De farm wordt gebouwd in Beato, het nieuwe creatieve hart van Lissabon in het oude industriële deel van de stad. In een eerste fase zullen er 6 teelteenheden in gebruik worden genomen die samen 18m2 beslaan. Er wordt capaciteit voorzien om uit te breiden met nog eens acht systemen. Zodra de financiering rond is, zal het team meer dan 9.600 planten per jaar kunnen telen voor consumenten, restaurants en het Leger des Heils. 

Raiz Farm maakt gebruik van 3D-NFT Hydroponic Barrels met gemiddeld 144 planten per systeem. Emiliano legt uit dat ze efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn, aangezien de wortels vrij hangen zonder dat ze het systeem verstoppen en omdat het apparaat niet volledig gedemonteerd hoeft te worden voor reiniging.

Er zullen Aponix-vaten geïnstalleerd worden met een roterende basis om de blootstelling aan licht te maximaliseren en zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, maar die toch het licht doorlaten. De teeltfaciliteit is een hybride model tussen natuurlijk zonlicht en aanvullende LED's om kosten te besparen. Qua software en IoT maakt de vertical farm gebruik van een veelvoud aan sensoren die onder meer de temperatuur, vochtigheid, CO2, lichtintensiteit en -spectrum, pH en elektrische geleidbaarheid in de gaten houden.

De sensoren worden gebruikt om de omstandigheden binnen en buiten de teeltmodule vast te leggen en ondersteunende leeralgoritmen moeten optimale controlestrategieën voor de planten voorspellen.


Vooraanzicht

"We zijn erg enthousiast om dit pilootproject uit te werken in de komende maanden. We zien het als een startpunt om een netwerk van vertical farms in heel Portugal uit te rollen, maar ook elders ter wereld waar voedselvoorziening een issue kan worden", merkt Emiliano op.

Portugal heeft een groot potentieel
Volgens Emiliano boekt Portugal op velerlei vlak vooruitgang, waar impactgedreven organisaties en start-ups in de circulaire economie een voorbeeld van zijn. Vertical farming wint ook terrein en krijgt meer bekendheid bij consumenten, restaurants en belanghebbenden. "De honger naar lokale en duurzame producten bij de Portugese en internationale gemeenschap in Lissabon is er en zal niet gauw verdwijnen."

"We zien het potentieel voor ruimtetransformatie in de hele stad, voor het CO2-arm maken van ruimtes en voor het verbinden van mensen met de manier waarop hun voedsel wordt geteeld. Er is interesse in verschillende soorten gewassen die momenteel worden geïmporteerd en lokaal geteeld kunnen worden."

Overstappen naar een niche
De start-up ziet ook de stijgende vraag naar alternatieve eiwitbronnen en voedingsrijke gewassen zoals lupinebonen, erwten en spinazie. Terwijl ze ook overstappen op die niche, zullen ze aromatische kruiden blijven telen voor hun chef-koks en de bredere gemeenschap. Er worden verder ook nieuwe soorten gewassen verkend, zoals physalis.

In de toekomst wil Raiz Farm duurzame teeltfaciliteiten ontwikkelen op het vlak van elektriciteit en water, waarbij de grenzen van de circulaire economie worden verlegd, om voedsel te kunnen telen in de stadscentra. Het team deelt met trots mee te kunnen rekenen op de steun van de NEAR Foundation, een non-profit organisatie met hoofdkantoor in Zwitserland die zich toelegt op het financieren van ecosysteemontwikkeling.

Voor meer informatie:
Emiliano Gutierrez (CEO en mede-oprichter)
Raiz Farm
emiliano@raiz.farm
www.raiz.farm 

Publicatiedatum: