Veredelaar legt zich toe op kruiden voor vertical farming

"We hebben in 2021 een groeiende vraag naar zaden voor vertical farming gezien." Dat stelt Solène Voltz, verantwoordelijke voor de afdeling Vertical Farming bij Graines Voltz. Het bedrijf veredelt kruiden en heeft besloten een speciaal aanbod voor meerlagentelers op te bouwen. 

Graines Voltz werd in 1985 opgericht in Colmar, Frankrijk, en begon als handelaar van zaden voor bloemen, en daarna ook voor kruiden en groenten. Momenteel telt het bedrijf 400 medewerkers, waarvan het grootste deel werkzaam is in Europa.

Twee jaar geleden nam Graines Voltz Hild Samen over, dat deel uitmaakte van de BASF-groep. Hild is sinds 1919 een kruidenveredelaar en de overname opende dan ook de deur voor een nieuwe focus op vertical farming. Na enkele jaren te hebben samengewerkt met verschillende vertical farm-bedrijven op verschillende continenten, werd een verscheidenheid aan producten uitgerold om aan de vraag van deze nieuwe sector te voldoen.


Het kantoor in Brain, Frankrijk, waar in de zomer opendeurdagen worden georganiseerd om de producten aan de klanten voor te stellen

"Zaden moeten op de eerste plaats komen"
Het team ziet dat kennis over zaden en rassen vaak ontoereikend is bij vertical farmers. "Sommige telers lijken zaden zomaar lukraak in te kopen. Maar om het beste resultaat te krijgen, moeten ze kijken naar de zaadkwaliteit, duurzaamheid en ras", vult Solène aan.

"Wanneer er geen direct contact plaatsvindt met een leverancier tasten telers in het duister of de zaden bijvoorbeeld worden gewassen of onderzocht op ziektes. Dat brengt onzekerheid en mogelijk ook oogstverlies met zich mee. Daarom richten we ons nu met onze zaden op het vertical farming segment. We begeleiden de telers door elk proces, papierwerk, export, enzovoort."

De meeste teams achter vertical farms hebben veel kennis van technologie, bemesting, verlichting, enzovoort. "Maar ik denk dat er behoefte is aan voorlichting over het gebruik van zaden. Graines Voltz biedt uitstekende zaadkwaliteit. We willen die extra waarde die onze zaden hebben graag belichten, en het gaat daarbij niet alleen om genetica. We kunnen zelf de teeltbedrijven bezoeken om samen met de telers rond de tafel te gaan zitten en erachter te komen wat ze precies nodig hebben", zegt Wolfgang Fischer, International Sales Manager bij Graines Voltz.

Nieuwe faciliteit R&D
Het bedrijf heeft nu nog meer rassen beschikbaar omdat het brede toegang heeft tot veredelaars over de hele wereld. Daardoor kan het telers een volledig assortiment aanbieden. In 2021 heeft het team veel onderzoek gedaan om de marktbehoeften te analyseren en te kunnen bieden wat er wordt verwacht.

Graines Voltz werkt aan het openen van een eigen R&D-afdeling voor vertical farms in hun veredelingsvestiging in Duitsland om de zaadkwaliteit te verbeteren en voortdurend te leren over de juiste teeltomgeving voor elk gewas. "Voor producten zoals aardbeien raden we aan om naar bestaande veredelaars te gaan die zich op dat gebied hebben gespecialiseerd, maar voor kruiden, kom zeker naar ons", merkt Wolfgang op.

Een screenshot van de productfolder

Portfolio
Solène legt uit dat het bedrijf vooral met kleinere telers werkt. Aangezien deze klanten meerdere verschillende gewassen willen telen, heeft Graines Voltz in de loop der jaren een zeer gediversifieerd productportfolio opgebouwd met tegenwoordig ongeveer 30.000 rassen. "Toen de grotere teeltbedrijven ons assortiment zagen, vroegen ook zij om onze zaden, naast het testen van van de zaden op bacteriën en de verzending van het product."

Na de toenemende bestellingen besloot het bedrijf een gespecialiseerd team op te richten om aan de vraag en verzoeken van telers te voldoen. Met de brochure van Graines Voltz, waarin alle beschikbare zaden van het kruidensegment staan, kunnen telers brainstormsessies plannen om het juiste teeltrecept te vinden. "Nu we een speciaal team hebben voor de vertical farming branche, kunnen we de markt volop betreden. Wanneer we een trend zien naar specifieke producten, en dus een groeiende vraag, zal het R&D-team zich toespitsen op dergelijke rassen. Als sommige tuinbouw- of sierteeltzaden geschikt lijken voor de vertical farming, zullen er proeven worden gestart om het potentieel te analyseren", merkt Solène op.

De specialiteiten van het bedrijf zijn kruiden en bladgroenten. "We zitten op het hoogste niveau van kruidenveredeling. Aangezien vertical farmers vooral met kruiden en bladgroenten werken, zoals sla, is dit voorlopig onze hoofdactiviteit", legt Wolfgang uit. Er is een discussie gaande over wat er aan het portfolio kan worden toegevoegd, maar dat is voer voor het R&D-team.

Kruiden vormen de eerste stap voor Graines Voltz in vertical farming, aangezien het in dat segment de meeste ervaring heeft op het gebied van wassen, produceren en leveren. "We hebben geleerd dat er in vertical farms jaarrond wordt geteeld, wat betekent dat zaden altijd voorradig moeten zijn. Aangezien we in principe elk zaad voor de tuinbouw en sierteelt kunnen leveren, kunnen we ook alles voor vertical farms leveren", besluit Solène.

Voor meer informatie:
Wolfgang Fischer (International sales manager)
wfischer@grainesvoltz.com 
Solène Voltz (Vertical Farming development)
solenevoltz@grainesvoltz.com 
Graines Voltz
www.graines-voltz.com/en 
en.mt.voltz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven