De Amerikaanse import van verse groenten is groter dan ooit en helpt de stijgende vraag naar jaarrond verse producten in te vullen, zo blijkt uit meerdere rapporten van de Economische Onderzoeksdienst van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De import stijgt traditioneel tijdens de wintermaanden (januari tot maart) wanneer het Amerikaanse teeltseizoen een pauze neemt, maar nu zie je ook steeds vaker importproducten naast Amerikaanse seizoensgroenten in de schappen liggen.
Uitbreiding van het importseizoen tot ver in de binnenlandse teeltseizoenen, 'market creep' genoemd, treft de hele Amerikaanse AGF-sector. De meeste importgroenten komen uit Mexico, Canada en Midden-Amerika.
Zo is de winterimport van paprika's uit Mexico tussen de periode 2008-10 en 2018-20 met 69% gestegen. De zomer (juli-september) is traditioneel een belangrijk afzetvenster voor in de VS geteelde paprika's, maar de Amerikaanse import van paprika's uit Mexico is tussen de zomers van 2008-2010 en 2018-2020 met 742% gestegen. Geliberaliseerde handelsovereenkomsten, relatief lagere wisselkoersen, een stijging van de gemiddelde consumptie per persoon en de vraag naar een ruimer assortiment hebben bijgedragen aan de toename van de import.
U.S. Department of Agriculture
Tel: +1 202 720 2791
askusda@usda.gov
www.usda.gov