Derek Bot werkt met ionspecifieke meetapparatuur

"Door frequent meten en bijsturen minder moeite om kwaliteit op het gewenste niveau te houden"

In mei verhuisde de Celine ion-specifieke meetapparatuur van Wageningen University & research in Bleiswijk naar tomatenkwekerij Royal Pride in de Wieringermeer. Nu de werking en betrouwbaarheid waren aangetoond, was de vraag hoe het in de praktijk zou bevallen.

Teler Derek Bot van Royal Pride is lovend, zo vertelt hij op Glastuinbouw Waterproof: “We zien dagelijks wat de plant opneemt en kunnen sneller bijsturen met de bemesting. Daardoor besparen we meststoffen, lozen we minder en geven de planten meer vruchten van topkwaliteit. Dit heeft absoluut toekomst.”

Het afgelopen half jaar deed de Celine dienst op een afdeling met belichte teelt van 7,5 ha bij Royal Pride. Deze afdeling wordt van water en voeding voorzien door een waterruimte die ook de naastgelegen, even grote afdeling aanstuurt.

Proefopzet
“Het drainwater van beide afdeling komt samen in één put”, licht teeltmanager Derek Bot toe. “Voor een goede aansturing bemonsteren we dagelijks zowel de drainput als het wortelmilieu in de proefafdeling. Op basis daarvan vindt een correctie plaats van de meststoffengift.”

De wekelijkse routine van bemonsteren en analyseren bij Groen Agro Control liep gewoon door, zodat de verschillen goed konden worden gevolgd. Bot merkt op dat het dagelijks geautomatiseerd meten een veel scherper beeld geeft van de opname van macro-elementen door het gewas. “Uiteindelijk moeten ook de sporenelementen met het apparaat worden gemeten”, voegt hij toe. “Daar is The Sensor Factory al mee bezig. Ik heb begrepen dat de volwaardige opvolger van het prototype dat nu bij ons staat in de loop van volgend jaar op de markt moet komen.”

Lees hier alles op Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven