KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Meeste starters in november in de logistieke sector

Uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven blijkt dat er in november 20.275 starters waren. Dit is 1% minder dan in november 2020. Het merendeel van deze starters zit in de logistieke sector.

Het totaal aantal bedrijven is op 1 december 2021 verder gestegen naar 2.195.820. Hiervan zijn er ruim 1,1 miljoen fulltime zzp’ers en ruim 300.000 parttime zzp’ers.

Logistiek
In dit Trendrapport belicht KVK vooral de logistieke sector, hier zitten de meeste starters. De stijging binnen de logistieke sector is vooral goed waarneembaar vanaf het najaar van 2020. Binnen de logistiek zien we stijgingen van het aantal starters in het (goederen)vervoer, bij koeriers en bij vervoer per taxi (zonder eigen vervoer). ''In de logistiek zien we een continuering van de gevolgen van de versnelde digitale transitie: we gaan weer meer online kopen, en dat vertaalt zich ook met name in een groei van het aantal nieuwe maaltijd- en pakketbezorgers'', aldus Prof. Dr. Erik Stam.

(Goederen)vervoer
Binnen de logistiek springt (goederen)vervoer over de weg er sterk uit. Hier zien we sinds november 2019 een groeispurt. Van 208 starters in november 2019 naar 405 starters in november 2021. In november 2020 waren er 385 starters, dus vergelijkbaar met november dit jaar. Het merendeel van de starters in deze branche zijn (maaltijd of pakket-)bezorger.

Faillissementen
Het aantal faillissementen is gestegen, van 99 in oktober 2021 naar 153 in november 2021. Dit aantal is echter nog relatief laag in vergelijking met de periode van voor corona, toen er maandelijks ongeveer 250 faillissementen werden vastgesteld.
KVK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport Bedrijfsleven te duiden.

Volgens Stam laat deze rapportage zien dat er een einde is gekomen aan de langdurige daling van het aantal faillissementen, met de sterkste stijging sinds het begin van de coronapandemie in Nederland. ''Het gaat nog om kleine aantallen, een stijging van 99 faillissementen in oktober naar 153 faillissementen in november. Het aantal stoppers is licht toegenomen met 5 procent ten opzichte van oktober. Toch blijft het totaal aantal ondernemingen in Nederland stijgen doordat het aantal starters ook in november nog steeds substantieel hoger is dan het aantal stoppers.''

KVK Trendrapport Bedrijfsleven
Het KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij kijkt het Trendrapport naar startende bedrijven (de starters) en bedrijven die zijn beëindigd (de stoppers), en daarnaast specifiek de faillissementen. De trends worden zowel voor de sectoren als regionaal in beeld gebracht. In dit Trendrapport zijn de cijfers voor de maand november vergeleken met dezelfde maand in 2020. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers.

Klik hier voor het Trendrapport Bedrijfsleven november 2021

Bron: www.kvk.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven