Waarom kiezen voor een LED-lichtrecept op maat?

"Het juiste lichtrecept is van het grootste belang", zegt Craig Price, COO bij het Britse Light Science Technologies. "Verschillende plantensoorten reageren niet alleen op verschillende lichtspectra, maar ook op de hoeveelheid licht. Te weinig licht betekent een slechte groei en te veel kan de plant overbelasten."

Het juiste lichtrecept
"Onze laboratoriummedewerkers en tuinbouwexperts streven ernaar om het juiste lichtrecept te creëren voor elke teler. Dit recept moet op schaal zijn en moet ervoor te zorgen dat de prestaties voor minimaal 25 jaar optimaal zijn", vervolgt hij. "Het doel is om een complete oplossing te bieden die rekening houdt met licht, voedingsstoffen en andere omgevingsparameters."

"Met op maat gemaakte LED-belichting kan een teler de opbrengst verhogen en de kosten verlagen, waardoor een tastbaar rendement op de investering wordt behaald. De juiste combinatie van intelligente technologie, expertise en LED-lichtbron kan een kas transformeren en helpen eventuele problemen aan te pakken die van invloed kunnen zijn op de groei van de gewassen of de opbrengst."

Om het ideale LED-lichtrecept te creëren, moeten er drie factoren in overweging worden genomen, volgens Price. Hij somt ze op: "Het kiezen van het juiste lichtontwerp voor de gewassen en de locatie, planning op de lange termijn en investering in op maat gemaakte LED-groeilampen die kunnen worden aangepast aan verschillende gewassen en teeltvereisten."


© Photomall | Dreamstime.com 

Lichtspectrum
Het lichtspectrum is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het investeren in verlichting voor vertical farming, kas- of polytunnelteelt. Het juiste lichtspectrum kan de opbrengst en de plantkwaliteit fundamenteel veranderen, terwijl onjuist gebruik van het lichtspectrum en een verkeerde lichtplaatsing mogelijk niet het gewenste resultaat opleveren. Inzicht in hoe een lichtspectrum invloed kan hebben en zelf beïnvloed kan worden door meerdere factoren, betekent ook begrijpen dat elke plaats een ruimte kan worden voor vertical farming met een hoog rendement, zelfs als het geen toegang heeft tot natuurlijk licht.

LED-groeilampen zijn aanpasbaar aan alle stadia van plantengroei. Er kunnen verschillende lichtgolflengten gebruikt worden om de groei te optimaliseren en de verlichting kan gelijkmatig worden verdeeld. Planten geven de voorkeur aan blauwe en dieprode lichtspectra, die traditionele verlichtingssystemen gewoonlijk niet kunnen bereiken, maar hebben ook andere kleuren nodig, vooral geel en groen, voor een optimale groei en fotosynthese. Het kleurenspectrum van LED-groeilampen kan worden aangepast aan de specifieke stadia van plantengroei en worden afgestemd op de nieuwste inzichten van onderzoek.

Besparing op de lange termijn
"LED-belichting op maat kan een bedrijf op de lange termijn geld besparen", zegt Price. "Het heeft een impact op de financiële prestaties en de ROI van een teeltbedrijf. Met dergelijke lampen kan het lichtrecept verhoogd, verlaagd en gewijzigd worden om eventuele suboptimale prestaties binnen het systeem aan te pakken, en dit heeft alleen maar een positief effect op het eindresultaat."

"Een volledig opwaardeerbare, op maat gemaakte en intelligente LED-oplossing zorgt voor een optimale opbrengst en kan zowel de Capex als Opex verlagen. Op maat gemaakte LED-groeilampen betekenen ook niet per se een zware investering. De sleutel hier is om te werken met een ervaren partner die elke variabele begrijpt en een oplossing kan uitwerken naargelang de teeltparameters."

"Hoewel een op maat gemaakt LED-lichtrecept is aangepast aan specifieke ruimtes, gewassen en lichtomstandigheden om zeer specifieke resultaten te bereiken, heeft het het extra voordeel dat het een teler op de lange termijn geld bespaart omdat het de gewasopbrengst en -kwaliteit verbetert."

Energie-efficiëntie
Met LED-groeilampen kan er bespaard worden op energieverbruik in vergelijking met traditionele verlichtingsoplossingen zoals HPS-belichting. Hoewel LED-groeilampen in eerste instantie duurder kunnen zijn dan de alternatieven, verbruiken ze minder stroom en zijn ze veel energiezuiniger, wat zich direct vertaalt in een besparing op de elektriciteitskosten. LED-lampen hebben ook een langere levensduur. Ze leveren een hoge lichtkwaliteit tot 50.000 uur en de componenten zijn vervangbaar, wat het een gemakkelijk te onderhouden systeem maakt. Met duurzame en verwisselbare LED-groeilampen kan er voor meer dan 25 jaar op kosten bespaard worden en maximale opbrengsten gegenereerd worden.

Minder afval
Binnenteelt bewijst steeds meer waarom het een belangrijk onderdeel is van de klimaatoplossing. Dat heeft te maken met de methode, de technologie en de gebruikte materialen. "Het nurturGROW-assortiment van Light Science Technology bestaat uit LED-technologie met een productlevenscyclus van 25 jaar, waardoor binnentelers over een grote tijdspanne hun opbrengst kunnen maximaliseren en een derde kunnen besparen op toekomstige kosten", benadrukt Price. "Het is een duurzaam, toekomstbestendig ontwerp, aangezien 90% van de componenten recyclebaar en 85% ook herbruikbaar is, waardoor het weinig afval genereert en zo dus ook bijdrage levert aan de circulaire economie." 

3,3 micromol/joule
Investeren in op maat gemaakte LED-teeltbelichting heeft enorme voordelen, maar het is daarbij wel belangrijk om te investeren in hoogwaardige LED-lampen die hun belofte waarmaken. Er is een lichtrecept nodig dat zeer specifieke resultaten kan bereiken. Dat kan door samen te werken met een betrouwbare partner die precies begrijpt wat de noden zijn van elke teler afzonderlijk.

"Een teler wil zijn gewassen beheren volgens zeer hoge specificaties en met minimale ruimte voor fouten. De aan de tuinbouw geassocieerde risico's moeten zo veel mogelijk worden gereduceerd. Door op maat gemaakte LED-groeilampen te gebruiken, kan een teler nog meer controle krijgen over de omgeving en de efficiëntie en opbrengst verhogen. Hierdoor kan een teler ook meer gewassen telen in een kleinere ruimte en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen."

"Onze nurturGROW LED-groeilampen zijn ingebed in een duurzame armatuurbehuizing en zijn ontworpen om de kosten op de lange termijn te verlagen door een lager stroomverbruik en intelligent gebruik van technologie", legt Price uit. "Binnen ons huidige productportfolio zijn we in staat om prestaties tot 3,33 µmol/j te leveren, maar onze doelstelling is om dit nog te verhogen tot 4,00 µmol/j en meer."

Voor meer informatie:
Light Science Technologies
claire.brown@lightsciencetech.com 
www.lightsciencetech.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven