Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarschuwingssysteem voor schimmelaanvallen in de kas

In Denemarken is een project van start gegaan om een systeem te ontwikkelen dat waarschuwt voor schadelijke schimmelsporen in kassen, waardoor vroegtijdig actie kan worden ondernomen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden verminderd.

Onder leiding van het Deens Technologisch Instituut wordt een waarschuwingssysteem ontwikkeld dat een alarmbel doet rinkelen wanneer schadelijke schimmelsporen in de lucht worden gedetecteerd. Aanvallen van schimmelsporen worden meestal alleen gedetecteerd als ze al in groten getale aanwezig zijn en planten doen rotten. Schimmelsporen kunnen niet met het blote oog worden gezien en vormen daarom een van de belangrijkste bedreigingen in kassen.

"We hebben sensorspecialisten, schimmelexperts en moleculair biologen bij het project betrokken. Het is een zeer uitdagende taak, omdat er in kassen ontzettend veel deeltjes van verschillende soorten aanwezig zijn. Dat maakt het moeilijk om grauwe schimmel te identificeren, want dit is de schimmel waar dit project zich op focust", zegt sensorspecialist en projectmanager Thor-Bjørn Ottosen van het Deens Technologisch Instituut.

Microscopische tentakels
Het doel is om een detectorbox te ontwikkelen die uit twee delen bestaat. Ten eerste meet een deeltjesteller in realtime het aantal en de grootte van de deeltjes die in de kas rondzweven. Wanneer de teller deeltjes ter grootte van schimmelsporen registreert, worden deze in de box naar een zogenaamde biosensor gestuurd.

"In de biosensor zitten peptiden, een soort microscopisch kleine tentakels, die alleen aan grauwe schimmelsporen blijven plakken. De peptiden zijn bevestigd aan een schaal ter grootte van een paar zandkorrels die een cantilever wordt genoemd. Wanneer de schaal wordt verzwaard door de sporen van grauwe schimmel, zal het waarschuwingssysteem een alarm doen afgaan", legt microbioloog en sensorspecialist Majbritt Hauge Kyneb van het Deens Technologisch Instituut uit.

De detector wordt ontwikkeld door DGT by Senmatic, specialist in controllertechnologie, terwijl de cantilevertechnologie wordt geleverd door AmiNIC ApS. De peptiden worden ontwikkeld aan het Deens Technologisch Instituut, terwijl de Universiteit van Aarhus verantwoordelijk is voor de meting van het aantal sporen in de kwekerijen.

"Een automatisch systeem dat vroegtijdig waarschuwt voor verhoogde sporenniveaus is een geweldige kans om teeltbedrijven te helpen schimmelaanvallen te voorkomen", zegt Mads Winther, productmanager bij DGT by Senmatic.

Milieuvriendelijkere kwekerijen
Het doel van het project is niet alleen om de grote productieverliezen die telers riskeren bij aantasting door schimmelsporen te verminderen, maar ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.

"We kijken ernaar uit om het gebruik van gewasbeschermings-middelen tot een minimum te beperken. Het zal onze teelt milieuvriendelijker maken en ook het risico beperken dat schimmelsporen resistent worden tegen de gebruikte middelen", zegt Merih G. Tesfamicael van teeltbedrijf PKM A/S, die ook deelneemt aan het project.

De weg vrijmaken voor meer waarschuwingssystemen
Als de partners erin slagen om een online waarschuwingssysteem te ontwikkelen op basis van deeltjesmetingen en biosensoren, zal het de eerste in zijn soort zijn in de wereld. Het zou ook de weg kunnen vrijmaken voor andere systemen die gericht zijn op het detecteren van door de lucht verspreide bedreigingen, waaronder andere plantenziekten, allergene pollen en veeziekten.

Het project vindt plaats in de periode 2021-2025 in de vorm van een samenwerking tussen het Deens Technologisch Instituut, de Universiteit van Aarhus (Departement Milieuwetenschappen), AmiNIC ApS (sensoren), DGT by Senmatic (controllertechnologie) en de kwekerijen PKM, Lundegaard en Hjortebjerg. Het project wordt gefinancierd door het Groene Ontwikkelings- en Demonstratieprogramma (GUDP) van het Deense ministerie van Landbouw.

Voor meer informatie:
Senmatic 
dgtsales@senmatic.com
 
www.senmatic.com  

Publicatiedatum: