Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nederland pleit voor verlichte status ToBRFV, België breidt noodmaatregelen uit

Het aantal besmettingen met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Nederland en België is de afgelopen maanden gestegen. Nederland telt volgens de laatste officiële cijfers 36 besmettingen, België 12. Beide landen hebben zich recent aangepast aan nieuwe Europese regels.

Sectororganisaties Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis pleiten voor een Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP)-status voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). "Met de huidige Quarantaine (Q)-status zijn er onvoldoende mogelijkheden om goed onderzoek uit te voeren", stelt beleidsspecialist Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland in Nieuwe Oogst. "Bij een RNQP-status kunnen we meer inzetten op resistenties en groene middelen." 

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) publiceerde vrijdag voor België een nieuwe update van haar bericht met noodmaatregelen aangaande ToBRFV. In versie 4 zijn aanpassingen opgenomen vanwege aangepaste Europese wetgeving, die voor harmonisatie van te nemen maatregelen bij uitbraken moet zorgen.

België blijft de bestaande maatregelen hanteren. Wel heeft men het toepassingsgebied uitgebreid naar hybriden van Solanum lycopersicum (tomaat). Daarnaast wordt het bemonsterings-percentage voor geïmporteerde zendingen uit China en Israël verhoogd. De noodmaatregelen zijn verlengd tot 31 mei 2023. 

Bekijk hier versie 4 van het document.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven