1-15 maart 2021: Telen in Shanghai, in het VK, op Bonaire of als ZZP'er

Wat gebeurde er in de eerste helft van maart 2021? Genoeg, zo blijkt als we door de nieuwsbrieven 'bladeren'. Er waren overnames, persoonlijke nieuwtjes en ook persoonlijke verhalen van Nederlandse telers in binnen- en buitenland. Hieronder een overzicht.

Roxell neemt Holland Heater over

Roxell heeft Holland Heater overgenomen via moederbedrijf CTB Legacy Holding BV. Holland Heater is in 1976 opgericht en is een ontwerper en fabrikant van heteluchtkachels en ventilatoren voor het verwarmen en ventileren van stallen en tuinbouwkassen. Het bedrijf is gevestigd in De Lier (Nederland) en beschikt over een internationaal distributienetwerk. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

en de woestijn, die lonkt nu ook

FoodVentures opent grootste groentekas van Shanghai

Het Nederlandse FoodVentures krijgt vanaf deze maand de leiding over de grootste groentekas van Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in. De komende jaren worden hier tientallen miljoenen tomaten, komkommers, slakroppen en kruiden gekweekt voor inwoners van de Chinese metropool.

Rob Grootscholten in het zonnetje gezet

Na 44 jaar (!) werkzaam te zijn geweest bij Bom Group heeft Rob Grootscholten op 1 maart een stapje teruggezet. De functie van COO die Rob vervulde wordt nu vervuld door Walter Bruins Slot. 

Adri Bom-Lemstra nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland

Adri Bom-Lemstra (58) wordt met ingang van 1 mei 2021 de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Zij werkt op dit moment als gedeputeerde van Zuid-Holland, het dagelijks bestuur van de provincie. Hier is zij verantwoordelijk voor de portefeuilles Economie en innovatie, Land- en tuinbouw, Gezond en veilig en Milieu en bodem. Daarnaast is zij o.a. voorzitter van Greenports Nederland.

Cees van der Waal na verdwijnen eigen tuin ZZP-teler op afroep

Tholen - Inmiddels acht jaar geleden moest de tuin van bladgroententeler Cees van der Waal in Ridderkerk plaats maken voor nieuwbouw. 'Wat ga ik nu doen?', was de vraag die de toen 47-jarige Cees zichzelf vervolgens stelde. Hij besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en teler te blijven. Zonder eigen tuin. Op afroep helpt hij onder de bedrijfsnaam Harvesting Vegetables collega's met plant- en oogstwerkzaamheden in de kruiden, blad- en koolgewassen onder glas en in vollegrond. 

Groenteplantjes door de brievenbus maken iedereen enthousiast

Tholen - Voor enthousiaste thuistuiniers is het altijd moeilijk: het wachten op het moment dat de eerste groene puntjes boven de aarde uitkomen. Die cruciale fase neemt het nieuwe initiatief Groentepost de consument nu uit handen. Consumenten hoeven straks alleen nog maar te wachten op het moment dat het pakketje met jonge plantjes op de mat valt. "En dan gaan wij ze met tips en tricks door de rest van het groeiproces loodsen, zodat mensen straks thuis een stukje gezondheid en geluk ervaren", vertelt Giel Janssen.

Gakon overgenomen door Netafim

Opnieuw een overname in de Nederlandse tuinbouw. Turnkey kassenbouwer Gakon Horticultural Projects is gekocht door het Israëlische bedrijf Netafim. Dat werd gistermiddag bekend.

Jaarrond zomer in komkommerkas bij Gebroeders Vahl

Tholen - Wie bij LED-belichting nog denkt aan roze uitstraling boven de kassen, komt bij Gebroeders Vahl bedrogen uit. De komkommers in de kas worden weliswaar belicht met 100% LED, maar van roze is geen sprake. Kees Vahl vertelt dat ze kozen voor de VYPR serie van Fluence, omdat dit lichtrecept de kwaliteit waarmaakt waar ze naar zochten. “Het lijkt het meeste op het natuurlijke zonlicht.”

Atrium Agri neemt CambridgeHOK over

CambridgeHOK, een Britse producent van kassen en tuinbouwinstallaties, wordt overgenomen door Atrium Agri. De aandeelhouders (Ross Hibbs, John Holland en Steve Hinch) hebben onlangs besloten het bedrijf over te dragen, waarbij het managementteam bestaande uit Patrick Harte en Louis Bradley ook een belang in het bedrijf neemt.

KWS neemt Italiaans tomatenveredelingsbedrijf over

Het Duitse veredelingsbedrijf KWS heeft Geneplanta S.r.l. overgenomen. Het Italiaanse groentezadenbedrijf is gevestigd in Noceto, in de regio Parma. Het bedrijf, dat in 2011 is opgericht, richt zich op de veredeling, productie en verkoop van tomatenrassen. De belangrijkste afzetgebieden zijn Italië en Mexico.

John Willems blikt terug op eerste 100 dagen ZON

"Kansen bij klanten voor meer productaanvoer"

Tholen - De eerste honderd dagen zitten er op voor John Willems als interim-directeur van ZON. Hij stapte in na een roerige periode waarbij onder meer de vorige directeur en enkele bestuursleden waren uitgetreden. "Wat er intern binnen het bedrijf gebeurde, strookte hier niet altijd met de perceptie van de leden. Maar ik zie vooral veel stoplichten op groen staan. De puzzel ligt  klaar, alleen moeten er nog wat stukjes op de juiste plek worden gelegd."

Ies Bos aan de slag in het VK

"Ik heb gelukkig geleerd de rust te bewaren”

Tholen – Eind februari was Ies Bos voor even terug in Nederland. Hij, oud-teler en tegenwoordig actief in het opzetten van paprikateeltprojecten in het buitenland, had er net zeven weken opzitten op locatie in het Verenigd Koninkrijk. Daar is een hightech kas voor de paprikateelt gebouwd, in feite ‘een Nederlandse tuin 150 kilometer hier vandaan’, en die kas staat op het punt om in productie te gaan. “We zijn laat gestart en de planten gaan nu explosief groeien.”

Gezonde groei voor Belgisch-Nederlands familiebedrijf in de VS

Het is goed dat de fundering en de ondergrondse pijpleidingen van de nieuwe kas van Intergrow in de herfst al waren aangelegd, omdat het met recente temperaturen van -5ºC niet heel makkelijk is om in de grond te werken. Gelukkig konden de kasbouwers snel doorwerken en stond de stalen structuur van de nieuwe fase binnen twee weken op zijn plek.

Nieuwe directie Horconex wil verder Europa in

Sinds 1 januari 2021 bestaat de directie van Horconex uit drie nieuwe directieleden. Dit creëert de basis voor groei en marktuitbereiding naar verschillende Europese landen. Als marktleider in glastuinbouw-projecten in Frankrijk en Zwitserland wil het bedrijf ook klanten in andere Europese landen gaan bedienen.

Onderstammenspecialist begint nu echt hard te groeien

Tholen - The Rootstock Company. De naam zegt het al, dit Nederlandse veredelingsbedrijf met ook internationale ambities ontwikkelt onderstammen. Vanaf het moment dat telers in de jaren '90 vruchtgroenten zijn gaan enten een cruciaal onderdeel van de plant.

HDPE-drijvers verder doorontwikkeld

Tholen - Hygiëne en belastbaarheid van drijvers met een lange levensduur zijn aandachtspunten voor o.a. vertical farmers van bladgewassen en kruiden. Een vraag uit de markt die Meteor Systems beantwoordt. Het meest in het oog springende van hun producten is dat de drijvers niet van EPS gemaakt zijn, maar van High Density Poly Ethylene (HDPE) door Blow molding techniek gefabriceerd.

Inventiviteit is een vereiste bij afzet in een geografisch kleine markt

Tholen - Een Nederlandse gemeente waar het gemiddeld een graadje of dertig is en dat het hele jaar door. Het klinkt misschien als een sprookje, maar zo’n (bijzondere) gemeente is er wel degelijk: Bonaire. En net als hier houdt men ook in Caribisch Nederland van verse groenten. Reden voor Arie Boers om een paar jaar geleden een teeltbedrijf op te zetten op het eiland en inmiddels heeft hij de markt daar goed leren kennen. Hij vertelt ons er meer over.

 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven