In Canada staat een gereedschapskist vol tomatensmaken

De tomatenveredeling van Vineland wordt al lange tijd gedreven door de vraag naar groenten met nog meer smaak. De consumentenreacties en kennis van biochemieteams worden hierin meegenomen.

Vineland heeft zich nu, samen met wetenschappers van de Université Laval en de University of Florida, gericht op genen die verantwoordelijk zijn voor de smaak. Ze hebben een genetische gereedschapskist gecreëerd, die veredelaars wereldwijd kunnen gebruiken om smaakvollere tomatenvariëteiten te ontwikkelen voor de kasteelt. De kist bevat een collectie van meer dan 100 smaakgerelateerde varianten van tomatengenen. Meer dan 20 van die geïsoleerde genen hebben invloed op de smaakchemie en zes daarvan dragen bij aan specifieke gedifferentieerde smaken.

"Dit is een interessante ontdekking in de tomatenveredeling en voor de Canadese kasteeltsector," zegt David Liscombe, onderzoekswetenschapper in de biochemie. "De traditionele plantveredeling heeft een grens. Onze benadering is gebaseerd op kennis over de smaakkenmerken van de tomaat, die van belang zijn voor de consument. Deze kennis passen we toe op het selectieproces, met behulp van genomica en metaboolprofilering."


Amy Bowen, programmamanager, consumentenreacties en David Liscombe, onderzoekswetenschapper biochemie van Vineland.

Vineland maakt gebruik van hun gepatenteerde DVS-technologie, met een exclusieve licentie voor het spin-off bedrijf Platform Genetics, om de zeldzame genversies van tomaten te identificeren die invloed kunnen hebben op de smaak. Op basis daarvan is het team van Vineland planten gaan kweken en hebben ze de groenten beoordeeld om te zien welke een andere smaakchemie hadden in vergelijking met de gewone of wildere genversies.

Een andere chemie betekent niet per se dat de smaak ook verandert. Dat is waar de consumentenreacties van belang waren in het proces, zij moesten de tomaten proeven. "De resultaten van de smaakonderzoeken hebben geleid tot zes verschillende lijnen met een aangepaste chemie, waarvan de consumenten aangaven dat de smaken verschilden," zegt Amy Bowen, programmamanager, consumentenreacties. Een aantal daarvan zullen naar verwachting hoog scoren op smaak en geur.

Veelbelovende veredelingslijnen
Vineland gebruikt op basis van deze doorbraak de lijnen met kenmerken waar consumenten de voorkeur aan geven, om nieuwe, smaakvolle tomatenvariëteiten toe te voegen aan hun trostomatenprogramma. Canadese telers zijn al snel begonnen met het telen van deze variëteiten, die op de markt worden gebracht door een samenwerking met Eminent Seeds.

Dit levert weer voordelen op voor de Canadese kastomatentelers en consumenten die de producten kopen. De impact van de nieuwe smaken zal nog ver buiten Noord-Amerika gevoeld worden. "De hele genetische gereedschapskist is beschikbaar voor andere tomatenveredelingsprogramma's om de smaken te verbeteren. Onze veredelingslijnen en de overeenkomende DNA-markers kunnen hiervoor gebruikt worden," voegt Bowen toe.

Bij dit project werd ook een nieuw tomatenmetabolisme ontdekt dat invloed heeft op de productie van specifieke smaakkenmerken van de tomaat. Volgens Liscombe kan er met eenzelfde benadering meer informatie worden ontdekt over de smaakgenetica van andere groenten en fruit, wat de ontwikkeling van nieuwe variëteiten weer kan bevorderen.

Dit artikel werd oorspronkelijk Engelstalig gepubliceerd in het innovatierapport van Vineland. Lees het volledige rapport hier.

Voor meer informatie:
Vineland Research
info@vinelandresearch.com
www.vinelandresearch.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven