Eerste exemplaar magazine ‘Glastuinbouw Fossielvrij’ overhandigd aan Arcadia Chrysanten

Na maanden van voorbereiding en intensieve samenwerking ziet de tweede special Glastuinbouw Fossielvrij het levenslicht in de donkerste maand van het jaar. Onder de lampen van Arcadia Chrysanten in De Kwakel ontvingen Leo Oprel en André van Paassen het eerste exemplaar van deze bijzondere special.


De overhandiging. Fotocredits: Michel Heerkens

Beleidsmedewerker Leo Oprel van het Ministerie LNV (op de foto links) ontving het eerste exemplaar van de special Glastuinbouw Fossielvrij 2 uit handen van Pieternel van Velden, namens de hoofdredactie van vakblad Onder Glas. Tegelijkertijd verraste Robert Solleveld, themaspecialist Energie van Glastuinbouw Nederland (op de foto rechts), teeltmanager André van Paassen van Arcadia Chrysanten met een taart voor alle medewerkers van het bedrijf.

Ontwikkelingen in rap tempo
Drie jaar geleden maakten Kas als Energiebron en vakblad Onder Glas de eerste special ‘Glastuinbouw op weg naar fossielvrij telen’. Dat was vlak na het historische besluit om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Sindsdien zijn de ontwikkelingen in onderzoek en praktijk in rap tempo doorgegaan. Het is dus niet meer dan logisch dat de makers afgelopen voorjaar bij elkaar kwamen voor een vervolg hierop.

Gedurende de productietijd verscheen het nieuwste rapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, waarin wordt voorspeld dat de temperatuur op aarde sneller stijgt dan verwacht als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. Parallel daaraan steeg de prijs van aardgas naar recordhoogten.

De inhoud van de special bevat een overzicht van de inspanningen van glastuinbouwondernemers op weg naar een fossielvrije toekomst en de stand van zaken van het onderzoek gefinancierd vanuit Kas als Energiebron. Dit alles binnen het geschetste tijdsbeeld, dat keuzes voor investering beïnvloedt.

Deze week in de bus
Van Paassen is terug te vinden in de special met het kaslucht ontvochtigingssysteem op het chrysantenbedrijf. De luchtslurven leveren volgens hem zo’n 20% energiebesparing per jaar op en maken het mogelijk om Het Nieuwe Telen (HNT) te optimaliseren.

De special Glastuinbouw Fossielvrij 2 verschijnt deze week. Dit magazine over duurzame energie is tot stand gekomen in opdracht van en in nauwe samenwerking met Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van het Ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland.

Tekst door Pieternel van Velden. Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven