Onderzoek naar Erwinia pyrifoliae in aardbei afgerond

Het onderzoek naar Erwinia pyrifioliae in aardbei is formeel afgerond. 2,5 jaar lang werd er onderzoek gedaan, nadat telers de afgelopen jaren meermaals last kregen van besmettingen. Janny Trouw deelt namens Glastuinbouw Nederland de belangrijkste eindresultaten: een moleculaire detectietoets en inzicht in de waardplanten.


 
Aardbeientelers die op hun bedrijf met de bacterie Erwinia pyrifoliae te maken hebben gehad, weten hoe hardnekkig deze zich kan verspreiden en hoeveel schade dit oplevert. De kenmerken van aantasting in het gewas door Erwinia pyrifoliae zijn verwelkte bloempjes, jonge vruchten die bruin verkleuren, kleverige vruchten met slijmvorming, misvormde aardbeien.

Inzicht in herkomst
In 2013 en 2014 heeft Erwinia p. op een aantal glasaardbeienlocaties flink huisgehouden. In de jaren daarna valt vooral het onregelmatige verloop op en de onzekerheid bij met name getroffen bedrijven vanwege de kans op nieuwe besmetting.

Omdat er nog weinig bekend was over de oorzaken, besmetting, verspreiding en traceerbaarheid van Erwinia, is in 2019 gestart met een onderzoek en BCO vanuit Stichting Aardbei Onderzoek. Hieraan hebben enkele telers, en een teeltadviseur, samen met onderzoeker Marcel Wenneker deelgenomen. Na ruim 2,5 jaar is de ontwikkelde detectiemethode voldoende getest en is er uitgebreid onderzoek gedaan naar waardplanten om meer inzicht in de herkomst van de bacterie te krijgen.

Verdacht materiaal
Nog steeds zijn niet alle vragen beantwoord. Binnen het onderzoek, dat tevens volledig is gefinancierd vanuit Stichting Aardbei Onderzoek, is nu een geschikte moleculaire toets ontwikkeld, waarmee Erwinia p. al in een latent stadium traceerbaar is. Dit kan grote schade voorkomen, omdat de verspreiding in de rest van de kas hiermee kan worden voorkomen.

Ook blijft het loket van onderzoeker Wenneker na afronding van dit onderzoek open om verdacht materiaal te kunnen blijven testen. Telers kunnen hiervoor altijd gewasmonsters opsturen naar het postadres van PPO Randwijk, ter attentie van M. Wenneker. Of contact zoeken per e-mail.

De eerste resultaten en een korte samenvatting met foto’s zijn hier te vinden. Het definitieve eindrapport volgt nog op de website van SAO; www.aardbeionderzoek.nl.

Bron: Glastuinbouw Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven