Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Anode Energie vraagt faillissement aan

Energieleverancier Anode Energie vraagt deze week faillissement aan bij de Rechtbank Rotterdam. Dat maakt het bedrijf zelf bekend.

De oorzaak die de energieleverancier hiervoor geeft is dat de partij waar het bedrijf energie inkoopt, haar leveringsverplichtingen niet meer kan nakomen als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen. De partij waar Anode energie inkocht zit in Zwitserland.

Anode heeft zo'n 14.000 kleinverbruikers als klant, waaronder een deel via wederverkopers. Anode heeft toezichthouder ACM op de hoogte gesteld van de faillissementsaanvraag.

Anode Energie had weliswaar zijn termijnposities afgedekt en had daarmee in principe “nog maanden vooruit gekund”, schrijft het bedrijf. Ook bij de huidige energieprijzen. Maar omdat de leverancier wegviel, werd Anode gedwongen de benodigde energie alsnog tegen de huidige, relatief hoge marktprijzen in te kopen. “Daarvoor ontbreken de liquiditeiten.”

Het faillissement treft de Holding 3274 en drie dochterbedrijven: EnergiePlaza, Energie I&V en Kleinverbruik Energie der Nederlanden. De eerste is de programmaverantwoordelijke partij, de tweede koopt in voor andere leveranciers en grootverbruikers, de derde levert aan kleinverbruikers. Holding 3274 had overigens ook 50% van de aandelen in Allure Energie, dat afgelopen maand failliet ging.

Domino-effect
Het faillissement kan mogelijk tot een domino-effect leiden. Partijen die energie inkochten via Energie I&V zijn nu aangewezen op de spotmarkt. “De een zal dat kunnen dragen, de ander niet”, zegt Anode-eigenaar Eric van Teeffelen. Welke partijen het om gaat, wil hij niet zeggen. Een curator is nog niet in beeld.

Als die wordt aangesteld, zal een van de eerste taken worden om een leverancier te vinden die de klanten van Anode wil overnemen. Lukt dat niet op korte termijn, dan verdeelt de ACM de klanten over alle andere energieleveranciers. Anode zegt grootverbruikklanten zo spoedig mogelijk te zullen informeren en te betreuren “dat zij haar klanten en haar toegewijde medewerkers niet beter kan berichten”.

Anode Energie is in 2001 als een van de eerste partijen actief geworden op de geliberaliseerde energiemarkt. De partij waar Anode energie inkocht zit in Zwitserland. Het probleem voor dat bedrijf zat hem in de gestegen kosten voor het onderpand dat nodig is om termijncontracten te kunnen afsluiten. Die zijn volgens Van Teeffelen met een factor vijf of zes over de kop gegaan in een jaar. “Daar heb je zo veel liquiditeit voor nodig, dat kun je je niet voorstellen”, aldus Van Teeffelen.

Anode is niet het eerste Nederlandse energiebedrijf dat de afgelopen tijd faillissement heeft moeten aanvragen. Enkele weken geleden was het nog Allure Energie dat die stap zette. Volgens Allure Energie destijds 'door een juridische strijd met Anode Energie'. Anode bestreed dat. 

Voor meer informatie:
Anode Energie
www.anode.nl 

Publicatiedatum: