Eerste volautomatische commerciële vertical farm Australische teler wordt begin 2022 opgeleverd

"We hebben ons ten doel gesteld de knelpunten weg te nemen van 'versie 1' van vertical farms, een fase waar veel vertical farmspelers zich nu bevinden. We hebben de uitdagingen opgelost die maximale output en efficiëntie in deze panden beperken," zegt Michael Spencer, CCO bij Stacked Farm, een Australische vertical farm.

Opgericht in 2017 heeft het team vier jaar besteed aan de ontwikkeling van zijn teelttechnologie van zaad tot oogst, waarbij alleen de verpakkingslijn niet in eigen huis is ontwikkeld. Tijdens deze vier jaar heeft Stacked Farm ook een aantal gewassen getest, variërend van bladgroenten, kruiden, zachtfruit en voedergewassen.

De technologische ontwikkeling en het agronomisch onderzoek komen nu allemaal samen terwijl het bedrijf zich voorbereidt op de opening van zijn 371 m2 grote faciliteit ten zuiden van Brisbane. De helft van de faciliteit zal een commerciële vertical farm zijn, waarvoor reeds afnamecontracten zijn getekend met leveranciers van voedingsdiensten, retailers en groothandelaren. De andere helft van de faciliteit zal worden gewijd aan technologie en engineering kantoren, kweekkamers en teelt, allemaal bedoeld om Stacked Farm in staat te stellen in de toekomst grote bedrijven uit te rollen.

"We hebben in deze periode hard gewerkt met onze eindklanten, waardoor de groep formele afnameovereenkomsten heeft kunnen ondertekenen voor niet alleen onze nieuwe faciliteit die momenteel wordt gebouwd, maar ook onze eerste grootschalige farm die zich in de laatste planningsfase bevindt. We hebben dit systeem in vier jaar gebouwd en getest van zaad tot oogst. We wilden dat het vanaf dag 1 kostenconcurrerend zou zijn, van teeltbedrijf tot tafel," legt Michael uit.

Hoger, breder en langer telen
Door bijna alle technologieën te ontwerpen en de processen volledig te automatiseren, heeft Stacked Farm een manier gevonden om de teelt verder op te voeren en de doorvoer te maximaliseren. De farm heeft bijvoorbeeld haar eigen liften ontworpen, die gecertificeerd zijn tot hoogtes van 20 m, waardoor de output per m2 aanzienlijk zal toenemen in vergelijking met lagere installaties. Dankzij de hoge mate van automatisering kan een commerciële farm van 464 m2, de omvang die Stacked Farm in de toekomst wil bereiken, 135 ton bladgroenten per cyclus leveren met slechts 15 werknemers.

"Als we naar onze concurrenten kijken, zouden de meesten 60-100 mensen nodig hebben om de output te verwerken die onze faciliteit van 464 m2 kan leveren. Arbeid is duur en brengt ook risico's met zich mee. Wij willen die risico's tot een minimum beperken, wat ook een grote operationele kostencomponent wegnam," legt Michael uit.

Wat energieverbruik betreft, is Stacked Farm bezig het energieverbruik binnen het bedrijf terug te dringen door middel van een reeks maatregelen en zal het duurzame energieoplossingen zoeken om elke farm van stroom te voorzien, waaronder zonne-energie, biogas en waterstof.

Naast de faciliteit van 371 m2 in aanbouw, is Stacked Farm van plan om zijn eerste commerciële faciliteit van 464 m2 te bouwen in het vierde kwartaal van 2022. Bladgroenten en kruiden zullen om mee te beginnen Stacked Farm's kernproduct zijn, maar het bedrijf zal in zijn nieuwe faciliteit ook onderzoek blijven doen naar de teelt van zachtfruit.

"We zullen nieuwe producten blijven ontwikkelen, maar het moet ook economisch zinvol zijn. Realistisch gezien is de automatisering van zachtfruit anders dan die van bladgroenten, dus we willen dat eerst afronden voordat we commercieel gaan met deze producten."

Voor meer informatie:
Michael Spencer, CCO
Stacked Farm
media@stackedfarm.com 
stackedfarm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven