"Zaadreiniger verhoogt productiviteit baby leaf met 10%"

"We hebben verbazingwekkende resultaten gezien, met name voor gewassen zoals amarant, waar behandelde zaden hebben geleid tot een significante daling van infecties, verbeterde kiemkracht, hogere opbrengsten en minder verlies", zegt Dr. Katie Wilkins, plantkundige bij Vertical Future, een Brits technologiebedrijf gespecialiseerd in vertical farming, over de 'geactiveerde lucht'-zaadreinigings-technologie van Zayndu.

Proeven hebben aangetoond dat babyleafgewassen een dag sneller ontkiemen na behandeling. Het Britse Zayndu gaf meer uitleg over de reinigingstechnologie op de Global Vertical Farming Expo (GVFE) op 1 en 2 december 2021.

Ralph Weir, CEO van Zayndu, een spin-out van Loughborough University, legt uit dat de technologie gebruikmaakt van een 'koud plasma' dat wordt gegenereerd wanneer een elektrische stroom door de lucht beweegt, waarbij de zuurstof- en stikstofmoleculen worden gesplitst en een krachtig ontsmettingsmiddel zonder residu's wordt gecreëerd.

"Onze eerste focus was het verwijderen van schimmelsporen uit zaden, en dat is gelukt", zegt hij. "Vervolgens zagen we dat behandeld zaad sneller ontkiemde en ook meer kiemkracht had. Voor gewassen zoals microgroenten, met een cyclus van 10 dagen, heeft een winst van 1 of 2 dagen een enorme impact op de productiviteit. Zaad reinigen met geactiveerde lucht kan de productiviteit met 10% of meer verhogen en het risico op schimmelziekten verminderen, zonder dat chemicaliën of heet water nodig zijn."

Het bedrijf werkt samen met Vertical Future en het National Institute of Agricultural Botany (NIAB) aan het CHOPS-project (CEA Heirloom Optimization and Pathogen Control of Seed), een innovatief, met Britse middelen gefinancierd initiatief om een gecertificeerd systeem te creëren voor gezonde en kwaliteitsvolle zaden.

Vertical farms kwetsbaar voor schimmels
Omdat vertical farms gesloten systemen zijn, zijn ze kwetsbaar voor snel verspreidende schimmelziekten. Om dit te voorkomen zijn de hoogste niveaus van hygiëne vereist, waaronder het reinigen van zaden om schimmelsporen te verwijderen. Maar de mogelijkheden daartoe zijn momenteel beperkt.

"We zijn erg blij dat we samen met Zayndu en NIAB aan dit project kunnen werken en deze technologie kunnen gebruiken in onze vertical farms. Het verhogen van de opbrengst heeft een aanzienlijke impact op de productiviteit en duurzaamheid van deze sector", stelt Katie.

Dr. Jane Thomas, patholoog bij NIAB: "Een niet-chemische aanpak in vertical farms biedt vele voordelen. De koude plasmabehandeling van Zayndu is een goede technologie en een van de weinige opties die beschikbaar zijn voor vertical farming. De alternatieven zijn warmwaterbehandeling, die de kiemkracht van zaad kan verminderen, of mogelijk UV-licht, dat het zaad kan beschadigen.

De versnelde kiemkracht is een heel interessant gegeven. Waarschijnlijk stimuleert de behandeling het zaad door de coating fysiek te veranderen, wat een snelle ontkieming bevordert. Baby leaf is een gewas met een korte cyclus, dus het verkorten van de groeiperiode met een dag zal een grote impact hebben op de productiviteit van de teeltbedrijven, want er zijn dus meer oogsten mogelijk binnen een bepaalde periode en ruimte."

Zaden
De geactiveerde luchttechnologie van Zayndu is volledig droog en vrij van chemicaliën. Het bedrijf lanceerde eerder dit jaar de kleine mobiele unit Aurora Z10, zodat kleine partijen zaden door telers kunnen worden gedesinfecteerd wanneer dat nodig is. Voor het eerst kunnen zaden van tomaten of snelgroeiende gewassen zoals rucola worden gedesinfecteerd.

Ralph zegt dat de technologie het mogelijk maakt om meer groentesoorten bedekt te telen. "Onze technologie verwijdert schimmelsporen uit zaden, en dat is een buitenkansje voor de binnenteelt van meerdere gewassen. We verwijderen bijvoorbeeld voor de volle 100% schimmel uit erwten, die bekend zijn om hun hoge schimmelbelasting. Geïnfecteerde erwtenscheuten worden slijmerig, stinken vreselijk, leiden tot vernietiging van het gewas en kunnen andere gewassen in een dicht opeengepakte vertical farm besmetten. Het verwijderen van de schimmels zal het makkelijker maken om in een gecontroleerde omgeving hoogwaardige erwtenscheuten te telen."

Voor meer informatie:
Zayndu
seedhealth@zayndu.com 
www.zayndu.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven