Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

in derde kwartaal 2021

Omzet horeca bijna terug op niveau pre-corona

De omzet in de horeca, voor seizoen gecorrigeerd, steeg in het derde kwartaal van 2021 met 53,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat was vooral te danken aan de verdere versoepeling van de coronamaatregelen en een toename van het aantal vakanties in eigen land. De omzet lag bijna op het niveau van voor het uitbreken van de coronacrisis. In vergelijking met een jaar eerder zette de horeca bijna 15 procent meer om. 

Fors meer omzet voor hotels, restaurants en cafés
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het derde kwartaal van 2021 met 55,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels hebben hun omzet verdubbeld in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, nam in het derde kwartaal met 9,3 procent toe. Het grote verschil komt doordat de hotels in tegenstelling tot de vakantieparken en campings in het tweede kwartaal nog zwaar te lijden hadden van de coronacrisis.

De eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 52,8 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Ook hier waren de verschillen tussen branches groot. De omzet van cafés nam, met 89,8 procent, het sterkst toe. Restaurants boekten in het derde kwartaal 73,2 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. Beide branches profiteerden sterk van het verder versoepelen van de maatregelen tegen corona. De omzet van kantines en catering steeg met 39,7 procent en fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) zetten 18,4 procent meer om.

Omzet horeca op niveau van twee jaar eerder
In het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 14,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Alle branches noteerden een groei. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 was de omzet even groot. Dit herstel is toe te schrijven aan de restaurants, verreweg de grootste branche binnen de horeca, de fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) en de overige logiesverstrekking (vakantieparken en campings).

Hotels boekten in het derde kwartaal weliswaar bijna 14 procent meer omzet dan een jaar eerder, maar bleven van alle branches in de horeca het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet nog bijna een kwart lager. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 8,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 en van 16,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2019.

De omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder van kantines en catering was in het derde kwartaal met 30,5 procent het grootst van alle horecabranches. De omzet lag echter nog altijd ruim 14 procent lager dan in hetzelfde kwartaal twee jaar eerder. Bij restaurants was de omzet 17,8 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2020. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 10,4 procent hoger.

Fastfoodrestaurants boekten een omzetstijging van 13,5 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 14 procent hoger. Cafés ten slotte, zetten ruim 7 procent meer om dan een jaar eerder. Hun omzet bleef echter ten opzichte van twee jaar eerder nog 4,4 procent achter.

Bron: www.cbs.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven