Amerikaanse universiteit waarschuwt voor tuinbouwmythe

Beginnende telers op water worden geconfronteerd met grote hoeveelheden informatie wanneer ze beginnen, wat een aanzienlijke barrière kan vormen om een bedrijf te starten. Eén productclaim, die zijn weg heeft gevonden naar het Hooggerechtshof van Iowa, heeft betrekking op een niet-chemisch proces dat elektromagnetische waterbehandeling (EWT) wordt genoemd. De Michigan State University waarschuwt ervoor. 

Voorstanders van EWT, voornamelijk fabrikanten van commerciële en consumentenapparatuur, beweren dat hun product kopers helpt roest en alkaliteit van het water in hun leidingen te verminderen. Dit proces werkt naar verluidt door een elektromagnetisch veld op te wekken met behulp van een apparaat waar onbehandeld water doorheen stroomt.

De bewijsgrond voor dit soort producten werd in 1989 ontkracht via een rechtszaak die werd aangespannen op grond van de Iowa Consumer Fraud Act van 1965, bijgestaan door een emeritus hoogleraar van de Iowa State University, Douglas Finnemore. Finnemore's deskundigheid op het gebied van supergeleiding en magnetisme leverde een belangrijke getuigenis op, die resulteerde in een succesvolle rechtszaak tegen een fabrikant van EWT-apparaten.

In een parafrase van zijn verklaring hield Finnemore staande dat "het apparaat niet in staat was voldoende energie te produceren om chemische veranderingen in water te veroorzaken door ofwel het binden van bepaalde elementen te verhinderen of het kristallisatieproces te beïnvloeden." Uiteindelijk voerden de fabrikanten van het apparaat in kwestie aan dat hun productclaims niet "gebaseerd waren op enige wetenschappelijke informatie" maar veeleer op "persoonlijke meningen en speculaties" van de uitvinder.

Ondanks de bevindingen van het Hooggerechtshof van Iowa en de summiere uitspraak tegen deze fabrikant van EWT-apparaten, zijn er in 2021 nog steeds een verrassend aantal soortgelijke apparaten voor de consument verkrijgbaar. Het is onduidelijk welke rechtszaken er in verband met deze apparaten lopen, als er al rechtszaken aanhangig zijn. Bij gebrek aan beleid om de uitbuiting van telers op water te voorkomen, is het essentieel om het publiek verder op te voeden en beter in staat te stellen om feit van fictie te onderscheiden als het om buitengewone wetenschappelijke beweringen gaat.

 

Voor meer informatie:
Christopher Imler
Michigan State University
imlerchr@msu.edu 
www.canr.msu.edu 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven