Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Vooral de interactie tussen planten en techniek vraagt om nieuwe kennis"

Indoor Farming Nederland bundelt krachten

Nederlanders lopen achter als het gaat om vertical farming. Dat vinden de initiatiefnemers van de community Indoor Farming Nederland. De community kwam tijdens de pre-opening van het fonkelnieuwe I-Grow Pavilion in World Horti Center samen met de vijftien betrokken partners van het paviljoen, zo valt te lezen bij Greenport West-Holland.

Het is het eerste paviljoen dat gerealiseerd is in de nieuwe thema-opzet binnen het clubhuis van de internationale tuinbouw. Het paviljoen vertelt het verhaal van de Nederlandse hightech tuinbouw. Een verhaal over het produceren van duurzaam, gezond, veilig en voldoende voedsel in zowel kassen als in indoor farms zonder daglicht. 

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een eenduidig en sterk verhaal dat Nederland wil brengen richting de internationale bezoekers. Dit zijn veelal investeerders of overheidsdelegaties met een kennisbehoefte naar het produceren van veilig en gezond voedsel.

Binnen het paviljoen worden internationale bezoekers van World Horti Center ondergedompeld in maatschappelijke problemen en hoe de hightech Nederlandse tuinbouw daar oplossingen voor kan bieden. Vandaar dat er gekozen is voor een 360 graden-introductiefilm over de hightech tuinbouw en een kennisplein waarin de verschillende voordelen van deze manier van voedsel produceren geduid worden. Denk daarbij aan onderwerpen zoals water, grondgebruik en opbrengsten. Het paviljoen geeft ook een kijkje in de teelten van de toekomst en laat voorbeeldprojecten uit de hele wereld zien.

Activatieprogramma
Met dit paviljoen wil het tuinbouwcluster samen met World Horti Center inzetten op een sterke story en activatie om beter zichtbaar te zijn bij het internationaal publiek. Naast het ontvangen van delegaties is het idee om ook webinars uit te zenden en hackatons met studenten te organiseren. 

De community Indoor Farming Nederland zet in op de verbindingen met andere initiatieven om op die manier elkaar te versterken en te kunnen versnellen. Zo werkt het naast World Horti Center samen met bijvoorbeeld de internationale belangenorganisatie Farm Tech Society aan de programmering op de GreenTech. In samenwerking met Dutch Greenhouse Delta en InnovationQuarter zetten bedrijven uit de community het thema indoor farming op de agenda tijdens de World Expo in Dubai. 

Kennis en innovatie
Naast de aandacht voor profilering is het ontwikkelen van nieuwe kennis een belangrijke pijler onder de community. Afgelopen jaar heeft het Fieldlab Vertical Farming hieraan gewerkt met een consortium van bedrijven en onderzoeksinstituten. Indoor farming is immers nog een vrij nieuw segment waarin nog veel te leren valt.

Vooral de interactie tussen planten en techniek vraagt om nieuwe kennis. Hoe reageren planten in verschillende indoor farm systemen bijvoorbeeld op de luchtcirculatie? Wat leert dat ons om te streven naar de meest optimale parameters? De samenwerking in het Fieldlab levert versneld nieuwe inzichten op. Bovendien heeft de Topsector aangekondigd komend jaar een innovatiemakelaar beschikbaar te stellen die specifieke indoor farming kennisvragen voor bedrijven op kan pakken. Hiermee wordt een boost gegeven aan bedrijven die instappen of sneller door willen in deze perspectiefrijke sector.  

Consumentencommunicatie 
De informatie en communicatie over indoor farming richting consumenten is ook een belangrijk topic voor de community. Hoe reageren consumenten op producten uit indoor farms? Is eten uit een high-tech omgeving juist aantrekkelijk, vinden consumenten dat eng of juist interessant? Hoe ervaren consumenten sla en kruiden uit een indoor farm?

Een groep studenten van InHolland gaat dit de komende maanden onderzoeken in samenwerking met Nederlandse indoor farmers. Ondertussen is er door HAS Den Bosch en InHolland een training rondom het managen van indoor farms opgezet. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte naar meer professionals die kunnen werken in indoor farms. 

De community Indoor Farming Nederland wordt aangejaagd door Gus van der Feltz, Judith van Heck en Anne-Claire van Altvorst, en is mede onderdeel van het InnovatiePact Greenport West-Holland. 

Bron: Greenport West-Holland

Voor meer informatie:
Indoor Farming Nederland
Gus van der Feltz, projectleider
gus@feltzwerk.nl
Judith van Heck, Community Builder
judith@imagro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven