Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tweede voucher call moet innovatie met insecten verder stimuleren

Op 6 december lanceren de projectpartners van het Europese ValuSect een tweede voucher call. Bedrijven met een innovatief idee voor de ontwikkeling van voedingsproducten op basis van insecten kunnen een aanvraag indienen. Diensten ter waarde van 440.000 euro worden beschikbaar gesteld om de ideeën verder te ontwikkelen. Die innovatie is nodig om in de toekomst een antwoord te kunnen blijven bieden op de vraag naar voedsel.

In het project ValuSect zit Inagro samen met negen andere internationale partners. Insecten kunnen een antwoord bieden op de behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen, vinden zij. Een voorwaarde daarvoor is de ontwikkeling van voedingsmiddelen op basis van insecten én de bijhorende duurzame productie- en verwerkingstechnieken. Op dat laatste leggen Inagro en negen andere internationale partners zich toe in het Europese project.

Tweede voucher call moet innovatie verder stimuleren
In april 2021 kende het ValuSect-partnerconsortium al voor 410.000 euro aan diensten toe aan zeventien kmo's ter ondersteuning van hun activiteiten rond de ontwikkeling van op insecten gebaseerde voedingsproducten in Europa. Na het succes van de eerste call lanceert het consortium een tweede oproep om innovatie in de sector rond eetbare insecten te stimuleren. Diensten ter waarde van 440.000 euro zullen worden verdeeld onder de geselecteerde aanvragers.

Net als bij de eerste oproep zullen de vouchers een waarde hebben van 10.000, 20.000 of 40.000 euro voor diensten die door de projectpartners worden verleend. Het dienstenaanbod verschilt enigszins van dat van de vorige keer, maar omvat wel dezelfde categorieën:

  • technologische diensten,
  • voedselontwikkeling en -innovatie,
  • consumentenbereidheid,
  • en strategische zakelijke diensten.

Alle diensten hebben betrekking op voedselproducten op basis van insecten. Het dienstenmenu en het aanvraagformulier zijn vanaf 6 december beschikbaar op de website van ValuSect. De rechtstreekse link is ook te vinden op www.inagro.be/projecten/valusect

Voorwaarden voor deelname
De oproep staat open voor alle in Noordwest-Europa gevestigde kmo’s die een innovatief idee hebben voor de ontwikkeling van voedsel op basis van insecten in Europa. Wel plaatst ValuSect een vraagteken bij het Verenigd Koninkrijk, omdat daar onzekerheid heerst over de toelating van nieuwe voedingsmiddelen en eetbare insecten.

Activiteiten met betrekking tot drie insectensoorten worden gesteund:

  • sprinkhanen (Locusta migratoria),
  • krekels (Acheta domesticus)
  • en meelwormen (Tenebrio molitor).

Verder is het belangrijk op te merken dat deze oproep alleen betrekking heeft op insecten als voedsel, en niet als diervoeder. Een bijkomende oproep voor vouchers gericht op insecten als diervoeder wordt geopend op 17 januari 2022.

De aanvraagprocedure bestaat uit slechts één fase. De aanvragers moeten vóór 7 januari 2022 een formulier indienen met algemene informatie over hun bedrijf en een beschrijving en kadering van hun innovatief idee in de insectensector. De deelnemende bedrijven ontvangen in maart 2022 bericht over de evaluatie van hun voorstel.

Q&A-sessie op 30 november
Op dinsdag 30 november organiseren de projectpartners een virtuele infosessie. Van 11.30 tot 12.30 uur CET bieden ze de nodige toelichting bij de aanvraag van een voucher. Ze lichten de procedure grondig toe: doelstellingen, aanvraagprocedure, snelle blik op het dienstenaanbod... De deelnemers krijgen de tijd om hun vragen te stellen. Vooraf registreren is noodzakelijk en kan hier

Bron: Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven