Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ruim 500 Spaanse telers trekken aan alarmbel vanwege kostenstijging

Meer dan 500 telers van groenten en fruit, voornamelijk uit Almería, verzamelden zich woensdag 23 november voor de gebouwen van het Spaanse ministerie van Landbouw om dringende steunmaatregelen te vragen in het licht van de alsmaar stijgende productiekosten. "Het water staat ons aan de lippen", merkte een teler op.

De betogers, waaronder ook enkelen uit andere delen van het land, zoals La Rioja of Aragón, bliezen op fluitjes en hielden spandoeken in de lucht met leuzen die verwezen naar de onhoudbare situatie voor hun teeltbedrijven.

De voorzitter van de telersvereniging Asaja Almería, Antonio José Navarro, legde de aanwezige verslaggevers uit dat de teelt van 1 hectare groenten in Almería nu € 7.700 meer kost dan een jaar geleden. "Veel telers komen dit niet meer te boven en steeds meer minder mensen kiezen ervoor om hun brood te verdienen in de tuinbouw." Navarro vroeg de minister hen een luisterend oor te bieden en dringende steunmaatregelen voor de tanende tuinbouwsector goed te keuren.

Andrés Góngora, provinciaal secretaris van COAG Almería, een andere telersvereniging, stuurde aan op een nationale staking in alle land- en tuinbouwsectoren. Góngora zou graag zien dat de hele landbouwbranche met één stem spreekt om respect te vragen voor de primaire sector.

Cristóbal Cano, secretaris van UPA Andalucía, een derde telersvereniging uit het zuiden van Spanje, zei dat de regering dringend fiscale gunstmaatregelen moet uitwerken zoals een verlaging van de btw op landbouwgrondstoffen van 21 naar 10% of specifieke energieprijzen voor de sector. Ook is het volgens hem essentieel dat de Ketenwet, eens van kracht (de stemming in de Kamer vindt volgende week plaats), strikt wordt nageleefd. Hij betreurt het dat telers met verlies moeten werken en geeft als voorbeeld de tomaat: het telen van een kilo tomaten kost 75 à 80 cent, maar de teler krijgt slechts 55 cent voor zijn product.

Luis Miguel Fernández, manager van de Vereniging van Organisaties van Groenten- en Fruittelers van Almería (Coexphal), betreurt het dat de sector niet in staat is om de kosten door te rekenen in de keten. "Maar ondertussen bieden andere exportlanden hun producten aan tegen dezelfde prijs als andere jaren, omdat ze minder kosten moeten maken dan wij."

De telers wachten nu met spanning op de vergadering die minister Luis Planas aanstaande maandag zal houden met de hele agrovoedingssector. Het ziet er evenwel naar uit dat de protestacties ook na die datum verder zullen doorgaan.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven