Nieuw verpakkingsmateriaal doet intrede in Duits supermarktschap: Silphie-papier

De milieudivisie van de Schwarz Group, PreZero, ontwikkelt met haar merk OutNature nieuwe, duurzame vezel- en papierproducten voor verpakkingsoplossingen in de handel en industrie. De twee handelsdivisies Lidl en Kaufland introduceren deze maand nu na een succesvolle pilotfase de innovatieve papierverpakkingen op basis van de plant Silphie (zonnekroon) - als eerste als verpakking voor bio-cress.

Bij Lidl is de bio-cress in de Silphieverpakking sinds maandag 8 november, aanvankelijk in Zuid-Duitsland, verkrijgbaar. Kaufland zal volgen met alle Duitse filialen. Daarmee start een reeks van veel verdere productaanpassingen: binnenkort volgen bij Kaufland ook bio-tomaten, -appelen en -champignons. 

Foto: OutNature/Schwarz Group

Bijzonderheden van de Silphie-verpakkingsalternatieven
Het Silphiepapier is bijzonder bronefficiënt en kan in de food en non-food sector veelzijdig in worden gezet. Met een aandeel van minstens 35 procent vormen de vezels van de energieplant de basis voor de nieuwe soort verpakkingen. De regionale Silphieteelt verkleint transportafstanden en de daarmee verbonden CO2-uitstoot. Daarnaast worden er bij de verwerking minder water en energie verbruikt en de winning van de vezels vindt zonder inzet van chemicaliën plaats.

Foto: OutNature/Schwarz Group

Bovendien biedt de Silphieplant ook voor telers een toekomstbestendig perspectief, aangezien ze onder andere insectvriendelijk is, CO2 opslaat in de grond en de grond tegen wind- en watererosie beschermt. De robuuste, meerjarige energieplant werd tot nu toe uitsluitend ter productie van biogas gebruikt.

Het is OutNature gelukt om de plantenvezels door middel van een biothermische procedure van de bio-energieproductie te scheiden. Zo maakt het PreZero-merk de Silphie plant bruikbaar als nieuwe, in Duitsland geteelde grondstof die de papier- en verpakkingsindustrie revolutioneert.

Foto: OutNature/Schwarz Group

Door verder onderzoek te doen moet het Silphiepapier extra barrière-eigenschappen krijgen, bijvoorbeeld tegen water of vet. Zo kan de nieuwe papiersoort toekomstig uitgroeien tot een mogelijk vervangproduct voor kunststof verpakkingen.

Voor meer informatie:
Schwarz Gruppe
gruppe.schwarz

OutNature
www.out-nature.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven