Vlaamse telers krijgen korting bij overstap op aardgas

Telers die overschakelen op aardgas en die lid van zijn Boerenbond en AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening, kunnen 15% korting ontvangen op de totale investeringskosten tot een maximumbedrag van 40.000 euro. De actie van energiebedrijf Fluvius in verlengd tot 30 juni 2022, zolang er nog geld in de pot zit.

Doel van de actie is om telers een extra stimulans te geven om om te schakelen en daarmee de emissie van zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NOx) van middelgrote stookinstallaties van 1 tot 50 MW te beperken. Hiervoor gelden MCP-richtlijnen, Medium Combution Plants, die in 2017 zijn omgezet in Vlaamse wetgeving.

Sinds 2004 is het aardgasnet in Vlaanderen met bijna 50% uitgebreid, waardoor aansluiting op aardgas makkelijker is, ook in buitengebieden. 

Voor nieuwe installaties zijn de emissiegrenswaarden onmiddellijk van kracht. Nieuwe installaties zijn installaties die op of na 20 december 2018 in bedrijf worden gesteld. Voor bestaande installaties gelden ze pas vanaf 1 januari 2025 (voor installaties van meer dan 5 MW) of 1 januari 2030 (voor installaties van 5 MW of minder).

Begin tijdig
Als land- en tuinbouwers met een stookinstallatie kleiner dan 5MW voor 2030 zijn omgeschakeld naar een propere brandstof zoals aardgas, zullen de emissienormen voor luchtkwaliteit voor deze bedrijven geen probleem vormen, schat Boerenbond in. Vandaar dat het voor deze groep volgens de brancheorganisatie de moeite loont om te bekijken of een aardgasaansluiting haalbaar is. Zeker voor bedrijven met een hoge warmtevraag, kan een omschakeling naar aardgas financieel interessant zijn, al helemaal met de tijdelijke korting die Fluvius geeft.

De actie is geldig voor elke ombouw van verwarmingsinstallaties van een andere energievector naar aardgas. Het dossier dient opgestart te worden voor 30/06/2022 met uitvoering van de werken tot en met 31/12/2023.AVBS en Boerenbond raden aan er tijdig aan te beginnen, gezien een omgevingsvergunning soms noodzakelijk is. De actie loopt tot het premiefonds van Fluvius is uitgeput. De nieuwe aansluiting op het aardgasnet moet minstens dienen als hoofdverwarming, moet correct gedimensioneerd worden en mag enkel voor ruimteverwarming dienen. 

Lees hier alle details bij Boerenbond. 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven