“Wat Spanjaarden heel goed kunnen, is genieten”

Tholen - Het combineren van de ‘niet lullen, maar poesten’-mentaliteit uit Nederland met de Zuid-Spaanse instelling was in eerste instantie een uitdaging, maar inmiddels voelt Boaz Oosthoek, managing director van Koppert Biological Systems Spanje, zich als een vis in water in het mediterrane. “Voor een Nederlander is het, denk ik, gemakkelijker om in Spanje te gaan wonen dan voor een Spanjaard in Nederland,” stelt hij in het novembernummer van vakblad Primeur. Lees zijn verhaal ook hieronder.

Zeker nu de herfst is aangebroken in Nederland en de dagen korter worden, geniet Boaz nog eens extra van de warmte en het zonlicht. “In het donker door de regen naar het werk en zo ook weer terug… In Spanje blijft het lekker licht en zonnig. Gevoelsmatig werkt dat door op je levensinstelling, denk ik. In Nederland ken ik wel een aantal mensen met een burn-out, maar een overspannen Spanjaard, daar hoor ik eigenlijk nooit iemand over,” vertelt Boaz.

“Wat Spanjaarden heel goed kunnen, is genieten. Ze zijn zich veel meer bewust van de dingen die belangrijk zijn in het leven. Ze zijn enorm gastvrij. Wanneer je in Nederland aanbelt om 19:00 uur, dan hoor je: ‛Sorry, kun je zo terugkomen want we zijn aan het eten’, maar in Spanje ben je heel erg welkom en word je direct aan tafel uitgenodigd en ben je voor middernacht niet weg.” Aan de andere kant mist hij weleens de Hollandse nuchterheid.

Hippies
Boaz startte in 2007 na zijn schoolopleiding met een compagnon Veldwerk Uitzendbureau op. Toen na 10 jaar de kans ontstond om voor Koppert Biological Systems aan de slag te gaan om de Spaanse en Portugese markt verder te ontwikkelen, verhuisde hij met zijn jonge gezin naar Almerimar in Andalusia.

Vanuit Spanje heeft Boaz een aantal mooie stappen kunnen zetten voor het bedrijf. “Koppert Biological Systems is van oudsher vooral gericht geweest op oplossingen voor het tegengaan van ziekte- en plaagdruk in de glastuinbouw. Daarnaast is Koppert zich gaan richten op de buitenteelt. Als een soort hippies zijn we deze nieuwe markt gaan verkennen en door onze kennis uit de glastuinbouw kunnen we snel en concreet met oplossingen komen. Het heeft even geduurd tot het aansloeg, net als in Nederland denken ook Spaanse telers: ‛Eerst zien dan geloven’. Inmiddels groeien we boven verwachting goed en komen er continu nieuwe gewassen bij waar we onze gewasbeschermingssystemen kunnen inzetten.”

Wennen
Als aanpakker was het overigens wel wennen aan het andere levensritme en andere prioriteiten. “Ik heb eerst een half jaar genomen om het bedrijf goed te leren kennen, te zien waar kansen liggen en plannen te maken. Daarna ging ik over naar de actiemodus. Ik was gewend om te sturen op resultaten, hamerde op doelstellingen en deadlines, maar een vriend deed me realiseren dat een cultuur niet te veranderen is. Nederlanders werken heel bewust en zo efficiënt mogelijk naar het resultaat, hoogstens drie kwartier voor een boterhammetje met de lunch. De eetcultuur in Spanje is gigantisch belangrijk. Een Spanjaard maakt na de lunch geen afspraak. Ze zullen een goed moment niet onderbreken om een ander goed moment te creëren, dus als een lunch goed is, kan die lang duren. Vanaf toen ben ik iets meer meegegaan in de flow. Dat heeft me wel geholpen om hier te aarden.” 

Boaz denkt voorlopig niet aan teruggaan naar Nederland. “We hebben het goed naar onze zin en inmiddels een leuke vriendenkring opgebouwd. De natuur is prachtig. Binnen een uur zitten we in de bergen en kunnen we hiken of skiën. Ook wonen we dichtbij een natuurpark waar de flamingo’s en wilde paarden rondlopen. Daar kunnen we lekker wandelen en ga ik er regelmatig een stuk mountainbiken of wielrennen. We zijn met zijn drieën gekomen en inmiddels zijn we met zijn vijven. Mijn drie dochters groeien hier op, krijgen steeds meer een eigen mening en een belangrijkere stem binnen het gezin. Of we überhaupt teruggaan? Ik zou het nu niet weten, we zien het wel."

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Boaz Oosthoek
Koppert Biological Systems
boosthoek@koppert.es 
www.koppert.es


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven