"nauwelijks concurrentie uit het buitenland"

Europese landen snakken naar aardbeien uit het Italiaanse Basilicata

De aanvoer van Italiaanse aardbeien is vrij beperkt, terwijl de vraag erg hoog is. In deze eerste dagen van het nieuwe seizoen is de interesse vanuit de Italiaanse markt goed te noemen, maar wat opvalt is de exorbitante vraag vanuit andere Europese landen.

Ook Giuseppe Zuccarella, voorzitter van de telersvereniging Zuccarella uit de Zuid-Italiaanse provincie Matera, bevestigt dit gegeven: "Vergeleken met dezelfde periode van afgelopen seizoen noteren we een stijging van maar liefst 30% van de aardbeienexport naar verschillende Europese landen, vooral naar Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ik weet zeker dat als we 100 pallets per dag beschikbaar hadden, we ze allemaal aan de man zouden brengen. Het probleem is dat we nog maar net begonnen zijn en dat de weergoden ons vooralsnog niet gunstig gezind zijn."

Aardbeien van het Fortuna-ras

"Het is momenteel een uitstekende periode voor de aardbeien van de regio Basilicata, want er is nauwelijks concurrentie uit het buitenland. De prijzen zijn hoog en het product is van uitstekende kwaliteit. Nu zijn we bezig met de oogst van het Fortuna-ras, waarvoor we dit jaar 5 hectare hebben voorbehouden met meerdere verplantingsperiodes. Op dit moment organiseren we drie plukrondes per week, omdat het geoogste gewicht per plant nog beperkt is. Het niveau van de bestellingen is zeker goed en we hebben vraag vanuit de supermarktketens en vanuit Italiaanse en buitenlandse groothandelsmarkten. De aanvoer gebeurt nu nog met kartonnen dozen met tien 500 grams-punnets, maar binnenkort komen daar eenlaagsverpakkingen van 300 gram bij."

"Dankzij 3 soorten planten en verschillende rassen zijn we in staat om ongeveer 10 maanden per jaar aardbeien op de markt te brengen, maar de weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben de start van het seizoen met meer dan 10 dagen vertraagd. De voor de tijd van het jaar bovengemiddelde temperaturen hebben een snellere ontwikkeling van de plant en van het bladergestel mogelijk gemaakt, maar anderzijds was er te weinig zonlicht, waardoor de aardbeien niet voldoende op kleur konden komen. Nu komt daar toch stilaan verbetering in, zodat ook de beschikbare volumes binnenkort zullen toenemen. We proberen wel aan alle bestellingen te voldoen, maar er is op dit moment simpelweg nog niet genoeg product. Toch zullen we nog ruim voor de Kerstvakantie in staat zijn om grotere volumes af te leveren bij al onze klanten."

Voor meer informatie: 
OP Zuccarella Soc. Coop. Agr.
Via Parisi, 16 - Scanzano Jonico (MT)
+39 (0)835 418009
info@opzuccarella.it  
facebook.opzuccarella.com
opzuccarella.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven