ongeveer vijf kassen getroffen

Wisselende gevolgen voor telers in British Columbia na overstromingen

De gevolgen van de recente, verwoestende overstromingen in het Canadese British Columbia worden ook binnen de AGF-sector gevoeld, al zijn de gevolgen momenteel beperkt, vertellen telers.

Randy Hooper van Discovery Organics in Vancouver, British Columbia, vertelt dat twee kleine bedrijven waar hij mee samenwerkt overstroomd zijn. "De impact op de groenteproductie is gering. Het seizoen is achter de rug en weinig akkers zijn in deze regio overstroomd."

Dat gezegd hebbende, merkt Hooper op dat de overstromingen waarschijnlijk wel gevolgen voor de zachtfruitteelt zullen hebben. "Er zal sprake zijn van verliezen, hoewel maar 5% van ons zachtfruitareaal zich in het getroffen gebied bevindt."

Gevolgen op lange termijn
“De gevolgen voor de zachtfruitoogst op de langere termijn zullen we pas in het voorjaar merken. Deze zouden weleens aanzienlijk kunnen zijn," voegt Rhonda Driediger van Driediger Farms in Langley, British Columbia, eraan toe. 

Volgens de Blueberry Council in British Columbia heeft de situatie inderdaad gevolgen voor de post harvest-activiteiten, maar is de plantgezondheid de grootste bron van zorg. "Als de velden langer dan vier dagen onder water staan dan kan er forse schade aan de wortels ontstaan. Vanwege het feit dat we te maken hebben met meerjarige planten kan schade aan de wortels tot grote problemen leiden, waaronder het afsterven van de plant," legt Clara Morán van de Blueberry Council in Abbotsford uit. Om telers in het overstroomde gebied te helpen, onderzoekt de Council de mogelijkheid van particuliere bijdragen aan de getroffen telers. 

Hoewel het aantal kassen in de regio niet groot is, ondervonden sommige telers toch schade, zo meldt de Greenhouse Growers' Association in British Columbia. "In het gebied Sumas Prairie, dat nog steeds overstroomd is, hebben wij een aantal kassen," zegt Linda Delli Santi van de in Surrey gevestigde organisatie.

Ze merkt op dat zo'n vijf kassen zijn getroffen, die samen minder dan 80 hectare van het areaal vertegenwoordigen. "Eén teler heeft twee kassen naast elkaar in dit gebied, in de ene kas stond het water 76 cm hoog en in de andere kas stond slechts 5 cm water. Dit heeft te maken met de ligging van het land."

Zorgen over infrastructuur
Natuurlijk is de schade aan de infrastructuur een bron van zorg, met name de schade aan boilers, pompen, motoren en elektronica. "Als de boiler beschadigd is nu we de winter in gaan, dan zullen we ook last krijgen van bevroren leidingen," voegt Delli Santi eraan toe. 

Dan is er nog de logistiek. Delli Santi legt uit dat één teler, die vooral paprika's teelt, de productie van twee weken heeft verloren, inclusief de producten die nog in het koelhuis lagen. "Hij kan zijn producten niet verladen, omdat de wegen onbegaanbaar zijn," vertelt ze, eraan toevoegend dat de weg van Delta, in British Columbia, naar de VS een dag of twee overstroomd was, maar nu weer begaanbaar is. "Ik hoorde echter een handelaar zeggen dat hij alle orders naar Saskatchewan en Manitoba had geannuleerd," legt ze uit. "De voornaamste wegen van British Columbia naar Alberta zijn getroffen. Producten kunnen wel worden vervoerd, maar dit kost meer omdat dit via de VS moet."

Na de hitte
Deze overstromingen zijn het meest recente voorbeeld van de klimaatproblemen waar telers en verladers in British Columbia dit seizoen door werden geraakt. "De hitte in juni, waarbij het kwik  overdag opliep tot bijna 50 graden, veroorzaakte hier grotere schade aan de groente- en fruitoogst," legt Hooper uit. 

Sukhpaul Bal, voorzitter van de Cherry Association in Kelowna, in British Columbia, beaamt dit. "We maken ons grote zorgen over de regelmaat waarmee dit soort dramatische weersextremen voorkomen. In de Fraser Valley hadden we deze zomer al te maken met een hittegolf, maar wat staat ons nog meer te wachten?", vraagt Bal zich hardop af. Hij wijst op de opeenvolging van weersproblemen waar kersentelers de afgelopen jaren door werden getroffen. In 2019 was dit overvloedige regenval vlak voor de pluk, in 2020 een koudegolf die de oogst reduceerde en afgelopen zomer een hittegolf die eveneens zijn weerslag op de oogst had. 

Bal legt uit dat de organisatie na de hittegolf van deze zomer met de provincie en overheid overlegt over beleid gericht op klimaatverandering. "Hier steken we veel energie in," zegt hij, "omdat we ieder seizoen weer opkrabbelen na extreem weer om vervolgens weer door een ander probleem te worden getroffen."

Voor meer informatie:
Randy Hooper
Discovery Organics
www.discoveryorganics.ca

 

Rhonda Driediger
Driediger Farms
www.driedigerfarms.com 

 

Clara Morán
BC Blueberry Council
bcblueberry.com 

 

Linda Delli Santi
BC Greenhouse Growers’ Association
bcgreenhouse.ca 

 

Sukhpaul Bal
B.C. Cherry Association 
www.bccherry.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven