Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bonus, binden én besparing in beeld met registratie

Tholen – De aan alle kanten oplopende kosten in de kas nodigen uit om op zoek te gaan naar besparingen. Met arbeid als nog steeds de grootste kostenpost is hier veel winst te behalen, zeker bij telers die nog helemaal niet met arbeids- en teeltregistratie werken. Toch is het juist aan hen soms moeilijk uit te leggen, want wie niet meet, die niet weet.

Jeffrey van Uunen van ProCC verwacht echter dat uiteindelijk steeds meer telers met arbeids- en teeltregistratie gaan werken. “Om geld te kunnen besparen dankzij een hogere arbeidsproductiviteit, maar ook om personeel te motiveren, te belonen en gericht aan te sturen waar nodig. Dat laatste is echter allemaal moeilijk als je geen inzicht hebt in arbeid.”


Sadik en Jeffrey op HortiContact 2019

ProCC werd in 2016 opgericht door Jeffrey en compagnon Sadik Usluer. Zij hebben als primaire doel het versimpelen van de bedrijfsvoering in de glastuinbouw. Geen lange Exceldocumenten en uren van schrijven en handmatige verwerken van gegevens, maar snelle, makkelijk en accurate arbeids- en teeltregistratie met behulp van software, smartphones en NFC-tags. Met die tags zijn onder meer personeel maar ook paden en karren uitgerust. “Op die manier is het mogelijk allerlei arbeidsprocessen te registreren en daarmee steeds meer data inzichtelijk te maken om processen mee te optimaliseren”, legt Jeffrey uit.

Processen verbeteren
Als voorbeeld geeft hij een aardbeienteler die de wens had om het systeem van ProCC uit te breiden de mogelijkheid om diverse soorten fusten en klassen te registreren. “De klant was opzoek naar een nieuw systeem dat beter aansloot bij zijn behoeftes. De manier van registreren werkte voor hem wel, maar het nam te veel tijd in beslag en daarbij werden er veel fouten gemaakt. We hebben dit samen met de klant besproken en gekeken hoe we dit proces eenvoudiger konden maken.

Door goed naar zijn input te luisteren hebben we dit proces kunnen vereenvoudigen en worden er door de medewerkers minder invoerfouten gemaakt, onder meer dankzij het toevoegen van een visueel aspect. Met ons systeem kan de teler nu per dag aangeven welke fusten er gebruikt moeten worden, kan het personeel dat met een duidelijke foto zien en vervolgens tijdens het oogsten aangeven hoeveel bakjes er gevuld zijn en met klasse 1 of klasse 2. Op die manier heeft de teler makkelijk en snel inzicht in zijn oogst, nog voordat er verpakt gaat worden.”


Prestatiedata medewerkers in één overzicht Klik hier voor vergroting.

Extra data
Een bijkomend voordeel van de registratie is dat de teler bijvoorbeeld ook kan achterhalen waarom er in een bepaald pad meer klasse 2 is geoogst dan in andere paden. “Een blik in de klimaatcomputer kan dan problemen naar boven brengen waarin de teler wat kan doen.”

Met het werken in de kas komen medewerkers soms ook ziekten en plagen tegen. De app van ProCC maakt het mogelijk melding te maken van zulke vondsten door het toevoegen van een foto en een bericht. “We willen de functie nog verder uitbreiden en ook toevoegen aan onze controle-app, die we naast de arbeids- en teeltregistratie-app aanbieden. Deze functie wordt in de controle-app een scoutingsmodule.”

Goed controleren
In die laatste app, de controle-app, is ProCC momenteel bezig met een grote wijziging. “We maken het straks mogelijk voor bedrijfsleiders om realtime in de kas inzicht te krijgen in hoe de medewerkers presteren. Onze ervaring is namelijk dat wanneer je arbeid controleert, mensen beter presteren en de arbeidsproductiviteit omhoog gaat. Controle heeft een negatief imago, maar is volgens ons helemaal niet slecht. Als niemand kan zien wat je doet, werken mensen doorgaans minder hard, maar is het ook niet mogelijk om mensen gericht te belonen, te binden met een beter salaris voor goede prestaties of aan te sturen. Wanneer je arbeid gaat registreren weet je als teler bovendien ook waar de uren precies in gaan zitten.”

Iedereen de juiste taak
In de sierteelt is arbeids- en teeltregistratie nog minder ingeburgerd dan in de groenten- en fruitteelt, is de ervaring van de softwareontwikkelaar. “Ik zie dat daar nog een grote winst is te behalen, al blijft er ook in andere teelten winst te boeken. Soms ook door bijvoorbeeld mensen op andere posities in te zetten. Door arbeid te registreren kun je bijvoorbeeld bij mensen die meerdere taken uitvoeren zien hoe zij presteren ten opzichte van anderen. Misschien blijkt dan wel dat iemand heel goed blad kan snijden, maar minder kilo’s per uur plukt. Die persoon kun je dan beter inzetten voor blad snijden. Of je kunt iemand die al goed is in plukken koppelen aan iemand die nog stappen kan maken daarin. Maar ook hier geldt: dan moet je wel inzicht hebben in arbeidsprestaties.”

Besparen
Met huidige hoge energieprijzen merkt Jeffrey dat de kosten (opnieuw) onder een vergrootglas liggen. “Als er al geplant is, kunnen telers het gevoel hebben dat hun teelt momenteel alleen maar geld kost. Aan meerdere knoppen kun je draaien, maar arbeid is en blijft de grootste kostenpost en daarop is eenvoudig te besparen. Doorgaans horen wij van klanten dat zij (alsnog) op arbeid weten te besparen bij het gebruik van ons systeem. Wij zeggen altijd dat wie met ons systeem gaat werken en er één week even tijd in steekt, daarna al na één maand resultaat gaat zien omdat de productiviteit stijgt. Wanneer het systeem goed wordt ingezet, verdiend het zichzelf makkelijk terug.”

‘Top idee’
Recent zijn er in de vruchtgroenten meerdere robotintroducties aangekondigd. Het roept de vraag op, vanuit aanbieders van arbeids- en teeltregistratiesoftware bezien, wat hierin hun rol is. “Wij focussen ons nu nog echt op menselijke arbeid, maar de arbeid van robots zou je ook kunnen registreren én dan niet alleen de snelheid. Je wilt weten hoe de robot presteert en dat zou je ook met de prestaties van mensen kunnen vergelijken. Als wij die vraag krijgen, staan we open voor een pilot, maar voorlopig verwacht ik niet direct koppeling van onze software aan robots.”

Wat wel recent al een klantvraag was, is of het mogelijk is direct in de kas inzicht te krijgen in hoe mensen werken, zonder daarvoor in te hoeven loggen op een website op een grotere computer. Jeffrey stipte het eerder al aan. “Dit was een idee van een klant, een top idee wat ons betreft en dus zijn we dat aan het ontwikkelen. Zodra we zover zijn, integreren we dat voor alle klanten in onze software zonder meerkosten), waardoor iedereen profiteert van zulke mooie ingevingen vanuit het veld.”

Een andere ontwikkeling is de uitrol van een volledig vernieuwde versie van de ProCC-software. “Daarmee versnellen we de prestaties van het systeem met tachtig procent. Dat is belangrijk, omdat er steeds meer data gepaard gaat met arbeids- en teeltregistratie. We hopen in de loop van 2022 deze versie te introduceren. In onze testkas zijn we nu bezig met de betaversie.”

Voor meer informatie:
Jeffrey van Uunen
ProCC
info@procc.nl 
www.procc.nl