Pionieren met groeiend aantal pilots met teelt onder zonnepanelen

Dezelfde vierkante meter bodem drie keer gebruikt. Dat doet Green Meteor samen met Engie en Groen Leven in een groeiend aantal proefopstellingen met zonnepanelen in Limburg en Noord-Brabant. Er wordt in drie lagen gewerkt: bloemenmengsel, zachtfruit en zonnepanelen. 

Veel variabelen
De verschillende pilots, meervoud inmiddels, draaien nog niet lang genoeg om al een exact beeld van de inkomsten te hebben, vooral omdat er veel variabelen zijn. De zonnepanelen gaan dertig jaar mee. Normaal worden de gewassen beschermd door plasticfolie wat zo’n 5 jaar meegaat en daarna vervangen moet worden. Daarnaast is er de afwisseling in de gewassen.

“Verschillende ondergronden en beplanting, bijvoorbeeld. Aardbeien, blauwe bessen en frambozen hebben we tot nu toe geteeld. Het eerste jaar was gericht op metadata. Ook worden er elke week door de universiteiten van Wageningen en Leuven monsters afgenomen. Alles is in beeld,” legt Erik Van Nieuwenhuijzen van Green Meteor uit op de website Platform Kringlooplandbouw, waar pionierprojecten worden uitgelicht. Eerder gaf hij ook op GroentenNieuws al een update.


Erik staat bij de blauwe bessen en wijst naar de biodiversiteit onder de panelen

Er wordt al veel geleerd. “De aardbeien lijken iets meer licht nodig te hebben dan de andere gewassen. Desondanks blijven de resultaten goed. De frambozen en blauwe bessen zien er zelfs erg goed uit.”

In december 2021 worden de resultaten onderzocht. Dat betekent voor nu dat er gestaag wordt doorgewerkt aan de pilots. Er draaien er momenteel vier, van ongeveer tweeduizend vierkante meter elk, in Horst en in de omgeving van Helmond.

“De eerste twee jaar waren het vooral plannen van de projectontwikkelaar, maar inmiddels komen kwekers zelf met vragen, ideeën en initiatieven. Geweldig om te zien,” besluit Van Nieuwenhuijzen.

Bron: Platform Kringlooplandbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven