Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

komende tijd meer inzicht in effect spectrumwijziging verwacht

Eerste oogst in nieuwe LED-proef tomaat richting fossielvrij

Op maandag 15 november, negen weken na planten, zijn de eerste tomaten geoogst in het project ‘Tomaat fossielvrij met LED’. Op basis van de uitkomsten van de proef uitgevoerd in 2020-21 zijn aanpassingen aangebracht in de belichtingsinstallatie. Als eerste is er een tweede spectrum ingevoegd in een derde van de afdeling.

Dit spectrum heeft vooral een hoger aandeel groen licht en 10% verrood licht, waarbij de PFD (PAR + verrood) in beide behandelingen gelijk is. Aanleiding voor de inpassing van dit tweede spectrum was met name de compacte en zware groei van het gewas, schrijft Lisanne Helmus-Schuddebeurs van Delphy op Kas als Energiebron.
De hypothese achter het spectrum is om een opener gewas te creëren met een betere lichtdoordringing en tevens meer assimilaten naar de vruchten te sturen.

Tot de eerste oogst zijn de verschillen tussen de twee spectra nog niet meetbaar. Wekelijks wordt er visueel wel wat verschil geconstateerd tussen de twee gewassen. De verwachting is dat, nu met de eerste oogst ook de maximale plantbelasting voor de winter zo goed als gerealiseerd is en er weinig buitenlicht is, de invloeden van het spectrum de komende periode meer tot uiting zullen gaan komen.

Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven