Buizen en goten voor ‘even’ omhoog bij renovatie kas

Tholen - Wie momenteel de kassen van puntpaprikateler Sweetpoint in Middenmeer binnenloopt, ziet het complete verwarmingssysteem en de teeltgoten in de lucht hangen. Nu gebeurt dat wel vaker, maar dat de teeltgoten ook tijdelijk omhoog zijn getild, is toch wel bijzonder.

De teler kiest er namelijk voor om de goten na renovatie van hun kas terug te plaatsen. Garben van der Velden van HortiClean, dat eerst de goten omhoog heeft getild en straks voor het vervangen van het gronddoek en het terugplaatsen van de goten zorgt, geeft een update.

“De kassen zijn zo’n vijftien jaar oud hier. In de loop van de jaren is de grond langzaam wat gaan verzakken. Hierdoor liepen de buisrailkarren niet helemaal meer goed en zag je dat her en der met plankjes of wat tegels de buizen recht werden gehouden zodat de karren goed bleven lopen. Nu is gekozen in één keer de hele kas te renoveren en zal ook de grond opnieuw geëgaliseerd worden. Normaal zou je dan alles aan de kant doen en de goten oprollen en vervangen. Dat doen wij trouwens ook, maar omdat de goten nog in prima staat zijn, is hier gekozen ook de goten omhoog te hijsen.”

Het resultaat is dat momenteel alles 2,40 meter boven de grond hangt. Een bijzonder gezicht. “Op dit moment is loonbedrijf Van Etten bezig met het egaliseren. De machines daarvoor kunnen nu onder de buizen en goten door bewegen, zonder problemen. Over een goede anderhalve week komt onze ploeg vervolgens weer om alles te laten zakken en installeren. Telers hebben hier soms ook wel mensen voor, maar lang niet altijd is het personeel ook geschikt voor het tillen van buizen en goten. Onze mensen zijn hier wel ervaren in. Wij zorgen er vervolgens ook voor dat er een nieuw gronddoek in gemaakt wordt. Op die manier heeft de teler er in een week of drie weer een strakke, schone kas bij.”

Het team van HortiClean, bestaand uit een ‘goede groep vaste jongens’, is doorgaans vooral in de teeltwisselingen van de sierteelt actief, al komen er jaarlijks ook steeds meer projecten in de groenteteelt voorbij. “Ook dit jaar weer, nu er best wat telers zijn die van teelt wisselen of hun kas overdoen naar een sierteler. Zo zijn we momenteel ook bezig met het verwijderen van een geheel buisrailsysteem en de oude betonpaden, zodat er een nieuwe betonvloer in gemaakt kan worden voor de teelt van perkgoed wat voorheen een paprikakas was. En daarnaast hebben we bij LKP Plants het complete roltafelsysteem verwijderd en weer opgebouwd zodat de teeltvloer gerenoveerd kon worden.”


Voor meer informatie:
Garben van der Velden
HortiClean B.V.
Beatrixlaan 1
2751 XT Moerkapelle
+31 (0)6 22 89 85 89
info@horticlean.nl 
www.horticlean.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven