"Alles wat een teler nodig heeft, inclusief begeleiding"

“Vertikit is een oplossing die is bedoeld om technologie toegankelijker te maken, iets wat in de de glastuinbouwsector een behoorlijke uitdaging kan zijn," vertelt dr. William Stiles, directeur van het gelijknamige bedrijf, een one-stop-shop voor teeltoplossingen. 

"Er zijn talloze bedrijven die gebruiksklare maatwerkoplossingen aanbieden, maar het is ook mogelijk om alle componenten die men nodig heeft voor het creëren van een gecontroleerde teeltomgeving (CEA) bij bestaande leveranciers te kopen, of bij leveranciers in vergelijkbare sectoren. Door al deze verschillende componenten en technologieën op één plaats samen te brengen, willen we mensen laten zien dat iedereen zijn eigen teelfaciliteit kan bouwen."

Dr. William Stiles behaalde een PhD in ecologie en biochemie aan het Institute of Biological, Environmental and Rural Sciences (IBERS) aan de universiteit van Aberystwyth. Als hoogleraar BioInnovation in Wales en leider van de Knowledge Exchange Hub van IBERS, probeert Will deze vorm van tuinbouw te promoten in Wales. Door zijn werk ontdekten hij en zijn collega's dat de toegankelijkheid tot technologieën en apparatuur voor tuinbouw in een gecontroleerde omgeving, afgekort CEA, tekort schoot, waarna hij VertiKit oprichtte, een zogenaamde 'one-stop-shop die meer dan 1.500 producten aanbiedt voor vertical farming en CEA. 


William Stiles

Tot de aangeboden productcategorieën horen onder meer: tuinbouwverlichting, klimaatbeheersingssystemen, luchtbehandelingssystemen, oplossingen voor monitoring en metingen, hydroponic systemen, substraten, voedingsstoffen, systemen voor vertical farming, rekken en trays.

"We willen de nieuwste technologieën laten zien en verdere groei van de sector mogelijk maken door telers te laten experimenteren met deze technologie, waarbij de prijs geen belemmering hoeft te zijn. Het opsplitsen van een teeltfaciliteit in afzonderlijke componenten stelt telers in staat om teeltsystemen geleidelijk te ontwikkelen, waardoor zij kunnen bepalen wat wel of niet voor hen werkt."

Vertikit Farm Builder en online kennisdatabank om telers te begeleiden
Vertikit biedt ook de functie Farm Builder, waarmee telers een type bedrijf (bijvoorbeeld kas of kweekruimte) en de omvang en lay-out kunnen selecteren om producten te zien die specifiek zijn afgestemd op het type bedrijf dat zij hebben gekozen. VertiKit verzendt een e-mail met aanbevelingen aan de teler. Telers kunnen ook contact opnemen met het team van VertiKit voor extra ondersteuning. 

"Onze eerste versie van de Farm Builder ontwikkelt zich snel, aangezien we steeds meer inzicht krijgen in de behoeften van onze telers. We willen de VertiKit-benadering om technologieën onder de aandacht te brengen verder uitbreiden en een meer voorspellende tool ontwikkelen, zodat we nog gerichter de meest geschikte technologieën voor telers aan kunnen bevelen, op basis van hun omstandigheden, het type gewas en hun beschikbare budget," legt Will uit. 

Daarnaast beschikt VertiKit over een online kennisdatabank die een scala aan informatie biedt over de diverse teeltmethoden en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tuinbouwonderzoek. 

“VertiKit wil niet alleen technologieën aan de man brengen, maar tevens bijdragen aan de ontwikkeling van de CEA-sector in het VK en Europa. Een belangrijk onderdeel hiervan bestaat uit het informeren van telers over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen deze sector. Als iemand die al verschillende jaren intensief betrokken is bij de kennisuitwisseling binnen de tuinbouw, durf ik te stellen dat dit essentieel is. We willen een forum worden waar telers toegang hebben tot gedetailleerde informatie, waar we hen steunen en ideeën uitwisselen," merkt Will op. 

Nu het VK worstelt met toeleveringsproblemen als gevolg van Brexit, de coronapandemie en het feit dat zij een eilandstaat is, groeit de behoefte aan lokaal geteelde groenten en fruit. De sector is er echter nog niet in geslaagd om in deze vraag te voorzien, VertiKit hoopt telers in het VK de technologie te bieden waardoor zij op grotere schaal kunnen produceren en nog efficiënter kunnen werken. 

"Telers hebben ondersteuning nodig bij de implementatie van nieuwe technologieën op het gebied van CEA, bijvoorbeeld op het gebied van de toepassing van deze technologieën. Wij hopen deze te kunnen bieden door hen te informeren, adviseren en technologieën toegankelijker te maken, en dat alles op één plaats."

Voor meer informatie:
William Stiles 
Vertikit
www.vertikit.co.uk
ws@vertikit.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven