Fortuna Frutos bestaat vandaag 40 jaar

Canarische tomatenspecialist vindt verbreding in klanten en assortiment

Tholen - Bij Fortuna Frutos is het feest. Vandaag precies veertig jaar geleden opende Ger Slobbe een eigen verkoopkantoor voor enkele Canarische tomatenleveranciers, toen nog Fortuna Fruits Continental geheten. Slobbe senior koos voor een eigen vestiging in Nederland om op die manier meer grip te krijgen op kwaliteit en controle. Het blijkt een succesvolle keuze, want het bedrijf ontwikkelt zich in de jaren '80 gestaag door en wordt Fortuna één van de toonaangevende bedrijven in de Canarische handel.

Familiebedrijf
In 1988 treedt zoon Gert-Jan in dienst en in 1994 voegt ook de oudste zoon Marco zich bij de zaak. Met Patrick, die van 1997 tot en met 2006 bij de zaak betrokken is en later zijn heil elders zoekt, is er sprake van een echt familiebedrijf. 2001 is een belangrijk jaar voor Fortuna, als Fortuna Fruits Continental fuseert met Frutos Canarios om de krachten te bundelen en zo ontstaat het huidige Fortuna Frutos Continental. In dit jaar overlijdt Ger Slobbe op 61-jarige leeftijd. In de geest van hun vader zetten de zonen het bedrijf voort.


Ger Slobbe

Begin van dit millennium neemt het aantal producenten op de Canarische Eilanden af en zo dus ook het importvolume van Fortuna Frutos. Om de neerwaartse spiraal in volume tegen te gaan besluiten Marco en Gert-Jan in 2006 om een samenwerkingsverband aan te gaan met Grupo Paloma, de toonaangevende tomatenproducent uit de Spaanse regio Mazarrón & Aguilas. Dit betekent dat er naast de tomaten van de Canarische eilanden ook tomaten worden geïmporteerd van het Iberisch schiereiland. Daarnaast komt er een intensieve samenwerking met een Nederlandse tomatenspecialist. Het bedrijf verhuist naar Barendrecht, waarbij de loodsactiviteiten plaatsvinden bij Opticool en haar navolgende bedrijven.

Groei tegen de stroom in
Waar veel importeurs en exporteurs de Canarische handel vaarwel zeggen, groeit Fortuna Frutos tegen de stroom in. De broers Slobbe kiezen in 2013 voor een versnelde groei door samen met Stephane Rion Fortuna Frutos International op te richten, waarmee het bedrijf haar assortiment uitbreidt met Spaanse vruchtgroenten. Deze ontwikkeling en uitbreiding van het assortiment volgt op een lang gekoesterde wens van de trouwe klanten van Fortuna Frutos, die vaak al vanaf het eerste uur zaken doen met het bedrijf. In 2019 wordt het assortiment uitgebreid met fruit en worden onder meer de productgroepen zachtfruit en citrus bij de bestaande klanten geïntroduceerd.

Inmiddels bestaat het Fortuna-team uit vier medewerkers die zich in de haven bezighouden met de kwaliteit en logistiek en nog tien man op kantoor. "We zijn blij met de uitbreiding van het team en het assortiment. Hiermee hebben we een stevige basis gelegd voor de toekomst, waar we nog vele jaren mee hopen door te gaan", vertelt Gert-Jan Slobbe. Gevraagd naar de kracht van het bedrijf, antwoordt hij: "Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn onze speerpunten. Dat hebben we gerealiseerd dankzij de partnerships met onze leveranciers, waarmee we in sommige gevallen al tientallen jaren samenwerken, en onze trouwe klanten, verspreid over de foodservice, retail en groothandel in binnen- en buitenland."

"Volgend jaar zomer, aan het einde van het importseizoen, hopen we de volgende verhuizing mee te maken naar Nieuw-Reijerwaard, waarmee we weer een mooi nieuw hoofdstuk in onze 40-jarige geschiedenis markeren. Ik ben vol goede hoop dat we over tien jaar weer kunnen zeggen dat we een gestage groei hebben doorgemaakt. Ik ben blij met de verscheidenheid die we nu hebben aan klanten en producten en daar zullen we ook de komende jaren vol op in blijven zetten", besluit Gert-Jan. Of de derde generatie Slobbe ook interesse heeft om hun intrede te doen in de zaak, moet allemaal nog blijken. "Maar we hebben nog een poosje te gaan, dus voorlopig gaan we zelf nog met veel plezier naar kantoor!"

Voor meer informatie:
Gert-Jan Slobbe
Fortuna Frutos
+31(0)180 751 410
gert-jan@fortuna-frutos.com   
www.fortuna-frutos.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven