Indoor teelt saffraan is 'op de goede weg'

Vertical farming is niet te vergelijken met traditionele teeltmethoden, net zoals saffraan niet te vergelijken is met andere gewassen. De Association of Vertical Farming (AVF) realiseerde zich dit ook en besloot de twee te combineren. Onlangs rondde zij een R&D-project af dat was gericht op de indoor saffraanteelt.

Meer dan bladgroenten
Natuurlijk ontstaat een dergelijk project niet zomaar en kan het niet zo één, twee, drie worden uitgevoerd, aangezien saffraan zelden binnen wordt geteeld. Christine Zimmermann-Loesl, voorzitter van de AVF, vertelt hoe het project tot stand kwam. 

"We wilden meer dan alleen bladgroenten telen, vandaar dat ik Ardalan (onderzoeker) en zijn familie uit Iran uitnodigde om bij AVF te komen werken. Hij kon ons leren hoe we in ons lab saffraan en paddenstoelen kunnen telen."


Ardalan en Christine

"Saffraan is een zeer arbeidsintensief gewas dat sterk afhankelijk is van het weer, wat inhoudt dat men nooit de garantie van een consistente oogst heeft," legt Christine uit. "Het oogsten van de bloemen is zwaar werk en er zijn steeds minder mensen te vinden die dit willen doen. Het telen van dit gewas in een indoor vertical farm zou dan ook de oplossing kunnen zijn. We moeten de uiteindelijke resultaten nog afwachten, maar ik denk toch dat dit project de weg vrij kan maken voor de verticale teelt van dit type gewassen."

Telers helpen saffraan te begrijpen
Normaal is een dergelijk experiment een lang proces van vallen en opstaan. Dat gold niet voor dit proces. "We hadden meteen bij de eerste proef al succes. Het was echt opmerkelijk.". 

Nu AVF de gewenste gegevens heeft verzameld, zullen de lampen en luchtvochtigheid worden aangepast om de teelt van het gewas nog verder te optimaliseren. De organisatie is van plan om alle informatie en ervaring die zij opgedaan heeft tijdens dit project te benutten om zo andere telers te helpen.

Met nog slechts 500 bloemen te oogsten, is een nieuwe fase van het project aangebroken. De saffraan zal door Benjamin Chmura, chefkok van het befaamde restaurant Tantris in München, aan een kwaliteitscontrole worden onderworpen. In de tussentijd richt AVF zich op een onderzoek naar de teelt van speciale paddenstoelvariëteiten. 

“Het is onze doelstelling om niet alleen verschillende apparatuur te testen maar ook om de indoor teelt van nieuwe gewassen te verkennen en het bewustzijn omtrent de voordelen van vertical farming te vergroten. Gezien het succes van onze saffraan durf ik te stellen dat we op de goede weg zijn."

Voor meer informatie: 
Christine Zimmermann-Loesl
Association for Vertical Farming
czl@vertical-farming.net
www.vertical-farming.net 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven