Blauwe lampen laten rode en gele paprika's groeien

Wat dacht je van een blauwe kas in plaats van een 'greenhouse'? Op de foto is het 'kunstproject' bij de Canadese teler Allegro Acres te zien. Om tijdens de koudere wintermaanden lokale paprika's te kunnen telen hebben ze een belichtingssysteem geïnstalleerd waarmee ze elke combinatie van lichtgolflengtes kunnen creëren. 

Het was bijna een jaar geleden dat het team van Allegro Acres hun eerste paprika's onder de lampen oogstte. Door een belichtingsinstallatie te installeren, konden ze ook in de winter telen. Het eerste seizoen van de winterteelt van paprika's bracht een leercurve met zich mee, waarover het het bedrijf hieronder de belangrijkste lessen trekt.

Vroegere piek
Sommige Canadese telers hadden moeite met de onvoorspelbare temperaturen die het teeltseizoen 2021 kenmerkten. Terwijl in British Columbia de hoogste temperatuur in de Canadese geschiedenis werd bereikt, werden in het noordwesten van Ontario slechts enkele dagen na elkaar hittegolven beleefd met nachten die bijna koud genoeg waren om vorst te veroorzaken.

Appelboomgaarden in Ottawa hadden te kampen met een koude lente en een droge zomer, waarbij sommige telers de oogst als hun slechtste tot nu toe bestempelden. Aan het begin van de herfst gaven pompoentelers in het hele land 'extreem weer' de schuld van een magere oogst. "Met meer onvoorspelbaar weer in het verschiet als gevolg van klimaatverandering, schept de winterteelt van paprika's bij Allegro Acres een noodzakelijk precedent voor variërende teeltschema's in de Canadese tuinbouw," zegt Sollum-agronoom Rose Séguin "We zagen hoe de verschuiving van zomer- naar winterteelt de paprika's in staat stelde hun piek te bereiken voordat ongewenst hoge temperaturen werden ervaren."

Registratie van gewassen
Er werd een samenwerking gestart met het Harrow Research and Development Center van Agriculture and Agri-Food Canada om het lichtrecept te bepalen dat het meest geschikt is voor de paprikateelt en de locatie van de kas. Gedurende het groeiseizoen werd gewasregistratie uitgevoerd om meerdere gewasparameters te monitoren en de groei van de planten te optimaliseren door hun belichting dienovereenkomstig aan te passen. Het was niet alleen een kwestie van betere smaak, grootte en uiterlijk, maar ook van gewasopbrengst.

"De teelt van winterpaprika's op deze schaal was nieuw terrein voor iedereen die bij het project betrokken was, dus we wisten dat er ongetwijfeld uitdagingen zouden komen," aldus Rose. "Het mooie van de oplossing van Sollum is dat we direct stappen konden ondernemen om een probleem te verhelpen, wat een groot verschil maakt bij het maximaliseren van kwaliteit en opbrengst."

Eerder in het seizoen werden bijvoorbeeld ongewenst korte internodes waargenomen. Het team besloot om verrood licht aan het spectrum toe te voegen om de stengelgroei te verlengen. Ook werd, toen chlorose de paprikakwaliteit in een bepaalde zone aantastte, het recept verwisseld met dat van een andere zone, zodat het probleem kon worden verholpen zonder dat zware apparatuur moest worden verplaatst. Voor wie het wil weten: ja, de blauwe lampen bleken een belangrijk kleur voor de tuinder in de kas.


Resultaten van het seizoen van vorig jaar

Het afwisselen van de recepten gebeurt via Sollum's SUN as a Service (SUNaaS) cloud platform, waarmee gebruikers recepten kunnen slepen en neerzetten in elk van de 'zones' van een kas. Elke combinatie van lichtgolflengtes kan worden gecreëerd. Het systeem maakt ook het proces van lichtbeheer minder ingewikkeld door de output van ledarmaturen dynamisch te kalibreren op basis van het veranderende omgevingslicht. "Het geeft telers de vrijheid om verschillende lichtrecepten te implementeren zonder nieuwe apparatuur te installeren, dit betekent ook dat het systeem naar behoefte kan worden aangepast om rekening te houden met onvoorziene uitdagingen en evoluerende teeltplannen."

Verdrievoudigd areaal
Voor het komende seizoen wordt het areaal paprika verdrievoudigd: In Kingsville Ontario wordt 4 ha paprika geteeld. Het planten is een maand vroeger begonnen dan het vorige jaar. Er zullen verschillende paprikarassen worden geteeld en de teeltomgeving zal worden aangepast met nieuwe controlemaatregelen zoals een vernevelingssysteem om de vochtigheid beter te beheren en lichtreducerende schermen om de lichtbehandelingen beter te isoleren. "Het zal spannend zijn om te zien hoe deze veranderingen op elkaar inwerken en hoe ze de opbrengst en de kwaliteit van de paprika's beïnvloeden," geeft Rose aan. 

De samenwerking met het Harrow Research and Development Center van Agriculture and Agri-Food Canada zal ook worden voortgezet. "Zij spelen een cruciale rol bij het verzamelen en analyseren van gegevens, wat ons helpt concreet bewijs te leveren ter ondersteuning van ons pleidooi voor duurzame, lokale en jaarrond tuinbouw. Ze helpen ons ook bij het analyseren van andere gegevens, zoals het energieverbruik, dat naar verwachting verder zal dalen naarmate we onze belichtingsoplossingen blijven optimaliseren om te voldoen aan de specifieke behoeften van telers."

Voor Sollum is het een teken dat ze pas aan het begin staan. "We blijven groeien als bedrijf en brengen onze ledbelichtingsoplossing naar meer telers."

Voor meer informatie:
Sollum Technologies
sollumtechnologies.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven