Canadese telers dealen met naweeeën overstromingen

"Er is en zal nog veel werk moeten worden verzet om de BC Farming sector weer op de been te krijgen. Dat liet het Canadese Prins Greenhouses begin deze week weten in verband met overstromingen vorige week in Brits Colombia. Het bedrijf van de telers werd zwaar beschadigd en ze werken er hard aan om weer op de been te komen.

Het Canadese bedrijf heeft een kantoor in Ontario en in Brits Colombia (BC). Vorige week moest hun kantoor in BC sluiten als gevolg van overstromingen en wegafsluitingen. Gelukkig bleef het hele team veilig. "Onze e-mails werken weer. Ons vaste kantoornummer is nog steeds buiten gebruik, maar iedereen is bereikbaar via de mobiele telefoon. We zijn van plan om onze data en IT-backup te hebben en in werking te stellen," delen ze in een update. "We zijn dankbaar voor alle vrienden en collega's uit de sector die ons hebben gebeld en naar ons welzijn hebben gevraagd."

Extreem weer
Op 14 november heeft een overstroming in Brits Columbia snelwegen verzwolgen, bruggen weggespoeld en spoorlijnen afgesneden. Minstens vier mensen overleefden het niet, en ongeveer 17.000 mensen werden uit hun huizen verdreven. Vancouver verloor zijn weg- en spoorwegverbindingen met de rest van het land, afgesneden door weggespoelde bruggen en aardverschuivingen.

Voor glastuinders vormen de wegversperringen een ernstig probleem. Het team van het kassenbedrijf Sunterra, bijvoorbeeld, werkt de klok rond om hun nieuwe kas klaar te maken voor planten volgende week. "Ondanks de catastrofale overstromingen in BC, hebben onze vrienden van Houweling's Propagation op wonderbaarlijke wijze een manier gevonden om 15 vrachtwagens een andere route te geven zodat ze op tijd kunnen leveren," delen ze mee.

In een video is te zien hoe Meteor Systems hun kweeksysteem installeert in de nieuwe kas (met dank aan Prins Greenhouses en van stroom voorzien door Iconic Energy Solutions). "Geweldig teamwork van al onze partners nu we de eindstreep van de bouw naderen."

Voedingssector
Nadat overstromingen en aardverschuivingen in het zuiden van Brits Columbia de snelwegen hebben afgesneden en de spoorlijnen hebben verstoord, is het vervoer een probleem voor de voedingssector omdat duizenden transporttrailers vastzitten door onbegaanbare snelwegen. De Canadese retail heeft hard gewerkt om goederen van Alberta naar delen van Brits Columbia te verladen, waar veel consumenten boodschappen en andere huishoudelijke artikelen insloegen nadat overstromingen belangrijke handelscorridors van en naar Vancouver hadden afgesneden. Door de storm zijn een aantal snelwegen in Brits Columbia afgesloten. Het ministerie van Verkeer heeft een nieuwe website opgezet om de huidige status van de getroffen wegen te tonen.

Voedselsysteem
In een recent artikel op Financialpost.com zegt Evan Fraser, directeur van het Arrell Food Institute aan de Universiteit van Guelph, dat de storm mensen eraan herinnert dat ook het voedselsysteem moet veranderen. "Om het voedselsysteem te laten functioneren, moeten olie en andere fossiele brandstoffen goedkoop zijn, water voor irrigatie overvloedig en het weer productief. Landen moeten ook goederen en diensten over de grenzen laten stromen. Toen aan deze voorwaarden werd voldaan, was het voedselsysteem opmerkelijk succesvol, maar zo zit de wereld niet meer in elkaar."

Hij stelt voor dat Canada stopt met het importeren van groenten en fruit uit plaatsen als Californië en technieken gebruikt om soeverein te worden. "Het zal ook betekenen dat we meer vertical farms en kassen moeten bouwen die lokaal en het hele jaar door leveren. Als we dit doen, kunnen we land besparen, koolstofuitstoot verminderen en zelfvoorziening stimuleren."

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven