Drijver Meteor, CO2-batterij en groenten met smaak van taart in KVK Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel heeft de lijst gepresenteerd met 100 concrete Nederlandse innovaties. Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit meer dan 330 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. 

Op 2 februari 2022 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in de nummer 1 positie van Somnox overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden, de winnaar ontvangt een plaquette. De kracht van het initiatief is volgens de KVK 'te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is.' De complete lijst vind je hier: www.kvkinnovatietop100.nl 

Hieronder de genomineerde innovaties uit de AGF- en tuinbouwsector

Co2 Correct: Haalbare CO2-compensatie in AGF

Om de klimaatdoelen te halen wordt vaak gesproken over CO2-footprint. Maar die berekenen is ingewikkeld en duur. Dat maakt het voor veel bedrijven in de groenten- en fruitsector een uitdaging om hun footprint te bepalen, waardoor compensatie lastig wordt. CO2 Correct BV heeft nu een rekenmethode bedacht die duurzaamheid ineens toegankelijk maakt voor elke onderneming.
Klik hier voor meer informatie

GPS Buddy: Automatisch kerntemperatuur meten voorkomt verspilling

Kan de vereiste temperatuur van voedsel tijdens transport niet worden gegarandeerd, dan wordt de partij afgekeurd. De European Cold Storage en Logistics Association (ECSLA) schat dat zo’n 20 procent van de menselijke voedselproductie zo jaarlijks verloren gaat. Dat loopt dus in de miljarden. De CoreT Fleet oplossing van GPS-Buddy voorkomt deze verspilling. Het is een slimme combinatie van hardware met een wiskundig rekenmodel.
Klik hier voor meer informatie

Grünten: Groenten met de smaak van taart


Groenten in de smaak van bijvoorbeeld appeltaart of brownie verleiden mensen al bij het ontbijt om gezonder te eten. Grüntens Veggie Oats zijn havermoutproducten met minimaal 40 procent groenten, maar dan in de smaak van taart.
Klik hier voor meer informatie

Meteor Systems: Drijvend bladgroenten en kruiden telen


Bladgroenten en kruiden worden steeds vaker in tuinbouwkassen op water of indoor op kweektafels geteeld. Meteor Systems heeft hiervoor een nieuwe type drijver ontwikkeld die als plantondersteuning dient: onbreekbaar, schoon, duurzaam en efficiënt.
Klik hier voor meer informatie

Onethird: De digitale keurmeester voor groente en fruit


De houdbaarheid van groenten en fruit is niet altijd te voorspellen. Veel voedsel komt daardoor niet op tijd bij de consument en gaat verloren. Niet alleen dit voedsel wordt verspild, ook de enorme hoeveelheid water die in de productie wordt verbruikt. En daar komt ook nog eens veel CO2 bij vrij. Met de digitale keurmeester van de start-up OneThird wordt het wel mogelijk de houdbaarheid hiervan objectief te voorspellen waardoor verspilling wordt voorkomen.
Klik hier voor meer informatie

PaperWise: Landbouwafval wordt papier 


Graphic: website PaperWise

Papier kan nog veel duurzamer, vindt PaperWise. De papierindustrie heeft al veel stappen gezet om het milieu te ontlasten, door energie, water, chemie, emissies en afval te besparen. PaperWise gaat nog een stap verder en heeft ook de grondstof verduurzaamd en gebruikt daar landbouwafval voor. Klik hier voor meer informatie.

PureBlue Water: Water krijgt een gezond tweede leven 


Water kunnen we alleen hergebruiken als het volledig is gezuiverd. Door de MicroPack Generation van PureBlue Water kan afvalwater weer schoon en veilig worden teruggegeven aan de natuur, of aan de landbouw. Klik hier voor meer informatie.

Value Maritime: Glastuinbouw vaart wel met CO2-batterij

In de scheepvaart moet de CO2-uitstoot omlaag en met diezelfde CO2 kunnen glastuinbouwbedrijven hun gewassen laten groeien. Het Filtree System en de CO2-batterij van Value Maritime maken dit mogelijk: een 100 procent circulaire innovatie.
Klik hier voor meer informatie

VanBoven: Voorspel de oogst, voorkom verspilling 

Voor maar liefst 17 miljard euro wordt verspild aan verse groenten en fruit tussen de telers en de supermarkten in Europa. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat telers pas enkele dagen voor de oogst weten hoeveel product eraan komt. Met de oogstvoorspellingsmethode van VanBoven weten ze dit al twee weken eerder en dat scheelt enorm.
Klik hier voor meer informatie

Wilder Land: (On)kruidenthee herstelt biodiversiteit


De biodiversiteit holt achteruit, het gaat niet goed met het leven op aarde. Wilder Land wil daar snel iets aan doen, met thee van (on)kruid dat de Nederlandse biodiversiteit herstelt. Wilder Land heeft een verdienmodel ontwikkeld voor de boeren, dat het interessant maakt om mee te doen. Dit model is succesvol door herstel van biodiversiteit tot een integraal onderdeel te maken van de manier van werken: inheemse kruiden of onkruid te “verwaarden” tot thee. Terwijl de meeste verdienmodellen de aarde uitputten, draagt dit van Wilder Land juist bij aan herstel. Klik hier voor meer informatie.

Bron: KVK Innovatie Top 100


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven