Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder verre export Nederlandse glasgroenten

Nederlandse tomaten, paprika's en komkommers blijven steeds dichter bij huis. Dat laat Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis aan de hand van cijfers van het KCB zien. 

In 2021 is tot en met half oktober 99 procent van de totale tomatenexport in Europa verkocht. Bij komkommers gaat het om bijna 100 procent, terwijl Europa met 98 procent ook hoog scoort bij paprika's.

Door vooral een sterk teruggevallen export van Nederlandsee paprika naar de Verenigde Staten (minder vluchten/hoge transportkosten) is dit jaar 2 procent van de totale export buiten Europa verkocht. In 2019 ging het nog om 9 procent.

In 2020 halveerde de export naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten al, zo bleek uit eerdere KCB-cijfers. De verkoop aan Japan bleef in 2021 op peil vergeleken met 2020 waarmee Japan (op plek 16) de eerste afzetmarkt van Nederlandse paprika buiten Europa is.

Bron: LinkedIn