Henk Bekkers, Veiling Zaltbommel:

"Naar je mening gevraagd worden geeft goed gevoel"

Tholen - In de handel is de afgelopen jaren veel veranderd, met 1995 als een markeerpunt van de grote omwenteling van het veilingwezen naar afzetcoöperaties. Eén ding is eigenlijk niet veranderd, ziet Henk Bekkers, hoofd kwaliteit en soms ook veilingmeester bij Veiling Zaltbommel: De veilingklok is nog steeds de graadmeter.

Henk werkt al bijna 40 jaar bij Veiling Zaltbommel. Een baan als keurmeester zag hij na zijn opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool wel zitten en dat bleek een goede keus. Na een specialisatie als keurmeester kon hij aan de slag bij Veiling Zaltbommel. Daar werkt hij nu ruim 38 jaar en heeft nog een aantal jaar te gaan tot aan zijn pensioen.

“Tegenwoordig gaan mensen job hoppen, maar dat was in mijn tijd toch anders. Je zocht naar vastigheid en stabiliteit. Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad in het werk en op de veiling. En simpel gezegd… eigenlijk kan ik niets anders,” grapt Henk. Maar dat is niet helemaal waar. Het werk draait tegenwoordig veel meer om keuren alleen. Henk adviseert tuinders over het afleverkaar maken van het product en is af en toe veilingmeester.

Stapje terug
Henk begon op de afdeling hardfruit en groeide door tot hoofdkeurmeester en heeft enige tijd geleden weer een stapje teruggedaan. “Tegenwoordig werk ik 4 dagen in de week en ben geen hoofdkeurmeester meer, maar keurmeester en vervang de hoofdkeurmeester bij diens afwezigheid.”

Naast wijzigende verantwoordelijkheden is er heel wat veranderd in de afgelopen jaren. Was het vroeger vooral papierwerk, nu gaat alles digitaal. Ook de manier van afzetten is veranderd, want ook op Veiling Zaltbommel wordt een groot deel via bemiddeling verkocht. “Maar de veilingklok is nog steeds belangrijk bij de prijsvorming. Tegenwoordig is de insteek om de klok weer belangrijker te maken, door meer producten via de klok te verkopen. Het geeft een duidelijker beeld van de markt en een eerlijker prijs. Is er veel vraag of weinig, de klok reageert er meteen op.”

Als keurmeester bevind je je tussen twee vuren, de tuinder en de klant. “Wanneer je met de juiste argumenten en goed beslagen ten ijs komt, dan komen we er altijd uit. Mensen overtuigen van je gelijk is ook weleens leuk.” Er is ook een duidelijke professionaliseringslag geweest. “Vroeger was een tuinder meer een eenling die vond dat zijn product altijd goed was. Tegenwoordig is een tuinder meer een ondernemer die weet wat de eisen zijn en die ook meedenkt in oplossingen.”

De plek van handeling is ook gewijzigd. Vonden alle activiteiten op de veiling plaats, nu wordt veel rechtstreeks bij tuinders verladen. “Dat betekent dat ik voor keuringen vaak onderweg ben naar tuinders en kopers. Dat directe contact is een meerwaarde doordat je zowel de tuinders als klanten beter kent. Maar ook het werk aan de veilingklok blijft leuk en belangrijk.”

Hechte ploeg
Veiling Zaltbommel is als veiling altijd relevant gebleven. “Toen The Greenery werd opgericht vonden onze leden dat geen goed plan. Ze besloten zelfstandig te blijven en dat betekent dat je de handen uit de mouwen moet steken en alles zelf moet organiseren. Het is niet altijd even, makkelijk maar het lukt nog steeds. We krijgen zelfs weer wat meer telers en meer omzet. Een goed teken dat we op de goede weg bezig zijn en daar ben ik wel trots op.”

Het is dan ook een hechte ploeg waar Henk deel van uitmaakt. Een dienstverband van 40 of 50 jaar is geen uitzondering. “De mensen die hier werken hebben het goed naar hun zin. Maar onlangs zijn er ook wat jonge mensen aangenomen, dus de gemiddelde leeftijd gaat langzaamaan omlaag. Veiling Zaltbommel is een hele platte organisatie waar je gemakkelijk bij de directie binnen kunt stappen en in gesprek kunt. Dat vind ik wel een groot pluspunt. Ik kom vaak genoeg bij bedrijven waar je pas na allerlei formaliteiten iemand te spreken kan krijgen.”

Ook de waardering die Henk krijgt voor zijn vak, houdt het werk leuk. “Ik word hetzij door tuinders, hetzij door kopers, hetzij door collega’s gevraagd voor advies. Daardoor krijg je toch het gevoel dat je iemand bent wiens mening gerespecteerd wordt en dat je gewaardeerd wordt.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven