Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Kölla GmbH & Co. KG

"De teelt van Italiaanse babyleafsla loopt momenteel exact zoals voorspeld"

"Als de weersomstandigheden zo gunstig blijven voor de oogst, gaan we in principe van een regulier winterseizoen uit", zegt Marcus De Luca (op foto), de Kölla-specialist voor Italiaanse sla, na zijn bezoek aan de teeltgebieden in Zuid-Italië. "De teelt van de Italiaanse babyleafsla loopt momenteel exact zoals voorspeld."

Tijdens zijn bezoeken heeft hij vastgesteld dat door de sterke kostenstijging in veel teeltgebieden minder sla voor de vrije markt beschikbaar zal zijn en de sla overwegend voor vaste programma's werd ingepland. Daar komt bij dat er dit jaar een wet voor een onvoorwaardelijk basisinkomen werd aangenomen, waardoor Marcus op een groot gebrek aan arbeidskrachten in de Italiaanse teelt rekent, aldus een mededeling van Kölla.

Tegelijkertijd heeft de schaarste van energiebronnen tot een kostenstijging van hout, diesel en olie en ook van verpakkingsmaterialen van gemiddeld tot wel 50% geleid. Dit bevestigt ook inkoopspecialist Fernando Blasco van de Kölla-vestiging in Valencia en hij geeft aan dat deze problemen in alle teeltlanden spelen. Naast de concentratie van de verkoop aan grotere exportondernemingen constateert hij ook de steeds hogere eisen die aan veiligheidsmaatregelen worden gesteld. Volgens hem neemt de vraag naar jaarcontracten sterk toe, vooral aan de kant van de producenten.

In de slateelt vindt momenteel de overgang van de teelt van Centraal- naar Zuid-Europa plaats. Vanaf week 45 is de teelt van ijsbergsla begonnen met parallel een stijgende vraag. Bij continu goede weersomstandigheden gaat men in de komende weken van een stabiel aanbod zonder vertragingen of verstoringen uit. De rassen mini Romana en Little Gem worden het hele jaar door in Spanje geteeld en zijn momenteel vooral voor de export gewild. Fernando Blasco benadrukt in deze samenhang de bijzonder goede kwaliteit van de producten en de mogelijkheden om ook rode varianten en slamixen te kunnen verpakken.

Voor de slaprogramma's in Duitsland is de vraag in de afgelopen jaren daarentegen overgegaan van Little Gem naar mini Romana. Ook de Romana sla wint jaarlijks aan populariteit. In Spanje is dit al sinds lange tijd één van de meest gevraagde slasoorten. Voor de Spaanse binnenlandse markt en industriemarkt worden vooral bonte sla, evenals andijvie, Lollo Rosso en eikenbladsla (rood/groen) geteeld. De teelt stemt overwegend overeen met de vooraf geplande programma's.

"Bij Kölla werken wij bij de teeltplanning al sinds jaren nauw samen met onze telers. Op deze wijze garanderen we dat er op bepaalde rassen gefocust wordt bij de aankomende teelt. In de slateelt zijn we momenteel goed voorbereid op de teelt met programma's die al in de zomer zijn afgerond. Dit stelt ons in staat onze klanten slavarianten van de beste rassen aan te bieden," besluit Marcus optimistisch.

Voor meer informatie: 
Marcus De Luca
KÖLLA GmbH & Co. KG
An der Gümpgesbrücke 7
41564 Kaarst, Duitsland
+49 (0)2131 66130
info@koella.com 
koella.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven