Trage start van Marokkaans aardbeiseizoen, maar grotere volumes

De eerste Marokkaanse aardbeien van het seizoen zijn eind vorige week bij Rodanto aangekomen. Edward Velasco van dat bedrijf zegt dat het een trage start van het seizoen is, maar dat de kwaliteit van het fruit goed iss.

"De temperaturen in Marokko en Spanje daalden zeer snel, waardoor de productiecyclus van de aardbeien werd vertraagd. Er is een grote vraag in het Verenigd Koninkrijk, Europa en ook Dubai."

Rodanto's aardbeienproductie in Larache, Marokko.

Rodanto heeft telers in zowel Spanje als Marokko en ook in het Verenigd Koninkrijk. De productie in Marokko is gestegen van 150 ton vorig jaar naar zo'n 250-300 ton dit jaar.

"Dit stelt ons in staat om door te gaan met de Marokkaanse productie en niet te stoppen wanneer het Spaanse seizoen weer begint. Wij zijn een Spaans bedrijf en onze focus ligt op onze Spaanse telers. De extra productie uit Marokko maakt dat we onze klantenbasis en volumes in het VK kunnen vergroten.

Foto: Technisch manager Faisal Yesfi Madani analyseert de gewassen 

"De Marokkaanse productie wordt elk jaar kwalitatief beter en de transporttijd naar het VK bedraagt nu slechts 4 dagen en dat wordt weerspiegeld in de kwaliteit van de aankomsten. Het is slechts 36 uur meer dan de transporttijd vanuit Spanje. De reistijd vanuit Marokko is korter omdat wij nu genoeg volume hebben om hele vrachtwagens te vullen en geen overslag meer hebben in Spanje. Er hoeven ook geen invoerrechten te worden betaald in Spanje, wat de kosten ten goede komt.

De hele productie en levering aan het Verenigd Koninkrijk en Europa verandert snel, volgens Ed. "Naarmate de energiekosten stijgen, wordt overdekt telen in de winter minder haalbaar, wat gevolgen zal hebben voor de Britse en Nederlandse productie. Egypte moet fruit per luchtvracht naar Europa brengen en met de stijgende tarieven wordt dat ook onrendabel. Er vindt een echte verschuiving plaats."

Voor meer informatie:
Edward Velasco
Rodanto Ltd
+44 (0)208 150 3044
edward@rodanto.co.uk  
www.rodanto.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven