"zo hebben we maar en klein aantal werknemers nodig"

Italiaanse teler ruilt aardbei en paprika in voor teelten die beter te mechaniseren zijn

"Het tekort aan mankracht is een factor waarmee we elke dag worden geconfronteerd. Daarom hebben we onze teeltplanning aangepast. We laten nu de teelt van aardbeien en paprika’s links liggen en in de plaats daarvan spitsen we ons toe op groenten voor het segment van de convenience producten waarbij het hele productieproces mechanisch kan gebeuren. Zo hebben we maar en klein aantal werknemers nodig", vertelt Maria Pezone, technicus bij het Italiaanse Società Egiziaca.

"Van oktober tot mei telen we valeriaan, ijsbergsla, Romaine sla, kropsla, andijvie en krulandijvie. 80% wordt op de versmarkt afgezet en de resterende 20% gaat naar de verwerkende industrie voor convenience producten."

Società Egiziaca is in 2010 ontstaan uit de samenwerking tussen 4 telers die allemaal eenzelfde passie delen: de tuinbouw. Het bedrijf heeft een areaal van 140 hectare, gelegen in Giugliano, een dorp nabij Napels, waarvan 30 hectare kasteelt.

Aanvankelijk teelde het bedrijf aardbeien, meloenen, paprika's, industrietomaten en steenfruit. Zes jaar geleden werden vers gesneden groenten de corebusiness van het bedrijf, waardoor de teelt van aardbeien en paprika's volledig uit beeld verdween.

"Met een programma van 100 hectare sla per jaar voor het convenience assortiment en 25 hectare voor valeriaan, verwerken we 3.000 ton sla en 150 ton valeriaan per jaar. Valeriaan, die de voorkeur geeft aan zandgrond, is ons vlaggenschip. Maar ijsbergsla, waarvan we 60 ton per week oogsten, is het meest gevraagde product, zowel in Italië als in het buitenland. Het is immers het belangrijkste slaproduct in zak."

Van mei tot half juli voorziet Società Egiziaca doorgaans 20 hectare voor netmeloen. Daarnaast teelt het jaarlijks 70 hectare industrietomaten, die afgeleverd worden bij conservenbedrijven. Het bedrijf heeft ook 10 hectare steenfruit.

Bekijk hier een video over het bedrijf.

"90% van onze producten gaat naar de retail. We leveren ons assortiment salades aan verschillende producentenorganisaties in Bergamo, Rome en Piana del Sele. De resterende 10% zetten we af via de groothandelsmarkten. We zetten ook een deel af op de vrije markt in het buitenland. Aangezien in de koudere periodes van het jaar de vraag en de prijs van convenience producten stijgen, hebben we een teeltprogramma ontwikkeld dat in staat is om aan deze marktbehoefte te voldoen. Met onze valeriaanteelt in december en januari kunnen we mooie verkoopcijfers voorleggen."

Società Egiziaca past geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toe, beschikt over de GlobalGAP-, Grasp- en Leaf-certificeringen en maakt deel uit van het Italiaanse netwerk voor Kwaliteitsteelt.

Het teeltbedrijf neemt de milieukwestie zeer ter harte en neemt in die context deel aan verschillende projecten. "Als onderdeel van het Schone Campanië-project hebben we op elk perceel containers staan om het afval te verzamelen zodat het niet blijft rondslingeren. Verder hebben we in het kader van het Operation Pollinator-project twee percelen braak liggen. Die zijn bedoeld voor de natuurlijke ontwikkeling van insecten en bestuivers, waarmee een toename van de biodiversiteit wordt beoogd."

"We hebben sinds vijf jaar ook een meteorologisch station met een thermometer, pluviometer en anemometer dat ons in staat stelt om concreet te weten wat er in ons gebied gebeurt en hoe deze parameters evolueren door de jaren heen. Bij de tomatenteelt installeren we ook een hygrometer om de precieze beschikbaarheid van water te kennen en daarop baseren we ons dan ook bij de irrigatie. Een applicatie helpt ons de inputs te beheren en te besparen op de beschikbare middelen", vertelt Maria Pezone.

"Aangezien we graag alle uitdagingen aangaan en openstaan voor de eisen van de markt willen we steeds verder groeien, veranderingen doorvoeren en experimenteren. Een van de kortetermijndoelstellingen is het areaal baby leaf te vergroten en ook het hele productieproces voor de volwassen kroppen te mechaniseren. In de toekomst zouden we ook graag een eigen merk creëren om onze producten herkenbaar te maken op de binnenlandse en buitenlandse markten. We denken er eveneens aan ons assortiment uit te breiden, onder meer met radicchio. En ten slotte zijn we van plan een online shop uit te bouwen en nieuwe markten te betreden."

Voor meer informatie:
Società Agricola Egiziaca
Via Madonna del Pantano Nord
80014 Giugliano in Campania - Italië
+39 (0)81 8392812
produzione@egiziaca.com
www.egiziaca.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven