Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Bladplukrobot Lenzeel klaar voor verkoop begin 2022

In augustus van dit jaar kwam Lenzeel met een klein voorproefje van de Diplo bladplukrobot voor komkommers. Nu is de machinale bladplukker, na de nodige testen en een aantal aanpassingen, klaar voor de verkoop begin 2022 en zijn er meer beelden beschikbaar. Zo is te zien dat de robot uitgerust is met UV-C-licht, om na elke rij de plukunit te ontsmetten.

Arbeidsbesparing
Lenzeel heeft de machine in een traject van twee jaar ontwikkeld en uitgebreid getest. De machinebouwer uit Nederlands Limburg, met aan het roer Jan Lenders en Ed Zeelen, zal begin 2022 de eerste serie gaan opleveren waarvan al de helft is verkocht aan hogedraad komkommertelers.

De Diplo C100 series verwijdert bij de hogedraad komkommerteelt minimaal 80% van het blad in het plukgebied van 50 centimeter. Op de testlocaties is de robot in 2021 al voor 75% van de teelt operationeel ingezet. De robot heeft er daar voor gezorgd dat minimaal de helft van arbeidsuren in bladplukken is bespaard.  

UV-C-ontsmetting
Op de uitvinding is patent aangevraagd. De robot is uitgerust met een aantal basisonderdelen. De zogenaamde plukunit bestaat uit elektrisch aangedreven rollen en een ventilator waarbij de bladeren worden opgezogen en van de steel worden geplukt. Na elke werkgang wordt de plukunit ontsmet met UV-C licht. Dat is een recente toevoeging op advies uit de markt. Het automatiseren van de ontsmetting maakt dat het een keer vergeten te reinigen van het mes bij gewaswerk door mensen verleden tijd is.

De machine verplaatst zich autonoom van rij tot rij. De onderwagen heeft een aanpasbare spoorbreedte, afhankelijk van de buisrailmaat. Ook is de wagen uitgerust met 360 graden sensoren om obstakels te vermijden. Voor de stroomtoevoer kan de Diplo C100 series rekenen op een automatische kabelhaspel. De kabellengte is afhankelijk van de rijafstand.

Voor meer informatie:
Lenzeel BV
Groesweg 30
5993 NN Maasbree
info@lenzeel.com 
www.lenzeel.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven