Finse tomatenteler kiest voor hybride belichting in nieuwe kas

GE Current heeft een overeenkomst aangekondigd met Agrifutura Oy, een Fins bedrijf dat tomaten teelt en afzet onder het merk Nams, om een hybride Lucalox HPS en Arize LED-belichtingsoplossing te leveren voor de 25.000 m² grote nieuwe kas van de tomatenteler. De nieuwe faciliteit zal de binnenteeltruimte van de Finse teler meer dan verdubbelen, waardoor het bedrijf het hele jaar door een continue aanvoer van tomaten kan verzekeren en meer klanten kan bedienen. De hybride belichtingsopstelling zal Agrifutura Oy ook helpen om haar ambitie waar te maken om binnen twee à drie jaar CO2-neutraal te worden.

Nieuwe kas is bijna af
De eerste tomatengewassen worden in december 2021 geplant en in de kas zal gebruik worden gemaakt van een combinatie van Lucalox natrium hogedruklampen (HPS), Arize Element L1000 TopLED-belichting en natuurlijk daglicht om het beoogde daily light integral (DLI) te bereiken voor elke plant. Drie afzonderlijke teeltgebieden zullen onafhankelijk worden gecontroleerd, waardoor Agrifutura op maat gemaakte belichting en omgevingscondities kan creëren voor verschillende tomatenrassen. Zo zal voor elke variëteit de best mogelijke smaak en textuur ontwikkeld kunnen worden.

Petri Haara, regionale verkoopmanager Tuinbouw bij Current, zegt: "Agrifutura heeft in Finland een reputatie opgebouwd voor het telen van tomaten die ongeëvenaard zijn qua smaak, maar het team was ook heel duidelijk over het feit dat het enkele duurzaamheids-doelstellingen wilde behalen. De combinatie van de nieuwste generatie HPS-belichting met superefficiënte, duurzame LED's zal de energierekening van Agrifutura tot een minimum herleiden en er tegelijkertijd voor zorgen dat elke plant de optimale hoeveelheid licht en het juiste lichtspectrum krijgt."

CO2-neutraal
Agrifutura heeft de ambitieuze doelstelling om de CO2-voetafdruk van haar teelt binnen drie jaar terug te brengen tot nul. Het bedrijf slaagt er nu al in om Nams-tomaten te telen met een ecologische voetafdruk van slechts 0,36 kg CO2 per kilo tomaten, wat veel kleiner is dan veel telers in warmere mediterrane klimaten. Het Agrifutura-team onderzoekt ook manieren om meer CO2 af te vangen van de tomatenteelt om die te zetten in commerciële bijproducten en kijkt wat er teelttechnisch nog mogelijk is om de opbrengst van elk gewas aanzienlijk te verhogen zonder dat er extra middelen nodig zijn. 

"Belichting is niet alleen cruciaal voor het succes van onze kasteelt, maar het is ook een belangrijk onderdeel van onze strategie om de milieu-impact van ons bedrijf te verminderen. Daarom wilden we graag samenwerken met een partner die begreep dat we op beide vlakken geen toegevingen konden doen", zegt Sebastian Anttila, CEO van Agrifutura Oy. "Door de sterke reputatie van Current op het gebied van tuinbouwbelichting en het feit dat het team ons gedetailleerde modellen kon voorleggen die ons precies lieten zien hoe de hybride belichtingsoplossing onze opbrengsten zou helpen maximaliseren, zagen we in Current de ideale partner om ons te helpen onze teelt uit te breiden."

Voor meer informatie:
Colin Woodford
GE Current, a Daintree company
Colin.Woodford@gecurrent.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven