Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Keniaanse wetenschapper waarschuwt voor gevolgen ToBRFV voor Afrikaanse telers

De tomatentelers in Afrika zijn aangespoord om op hun hoede te zijn voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Tijdens het congres van de African Seed Trade Association (AFSTA) in september van dit jaar zei Dr. Isaac Macharia van de Phytosanitary Services bij de Kenya Plant Health Inspectorate Service (KEPHIS), dat landen in Afrika worden aangemoedigd om het optreden van de ziekte te melden, zodat andere landen zich kunnen voorbereiden.

"We moeten ervoor zorgen dat we de introductie van dit virus in de meeste van onze landen voorkomen. Dat kunnen we bereiken door alle importzaden van tomaten, paprika's en aubergines, ongeacht hun oorsprong, voor verzending te testen met een geschikte methode zoals de realtime PCR-testen," zei hij. Hij voegde eraan toe dat importeurs van tomaten- en paprikazaad en commerciële telers moeten geïnformeerd worden om ervoor te zorgen dat gevallen in een vroeg stadium worden gemeld.

Aangezien Kenia het meeste tomaten-, paprika- en auberginezaad importeert uit verschillende landen, waaronder landen waar ToBFRV is gemeld, is het volgens Macharia nu verplicht om alle import tomatenzaden te testen met behulp van realtime PCR. Tot nu toe zijn ongeveer 192 geïmporteerde partijen zaden getest sinds februari 2021 en tot nu toe zijn er geen positieve monsters geregistreerd.

In 2019 is ook een veldonderzoek gedaan en zijn 256 bladmonsters geanalyseerd (245 tomaten, 10 capsicums, 1 zwarte nachtschade) en alle monsters zijn negatief getest. Ondanks de negatieve resultaten werden noodmaatregelen inzake ToBRFV uitgevaardigd aan alle handelspartners en werden de importvoorwaarden voor tomaten en paprika's gewijzigd om tests vóór verzending en bij import op te nemen.

Lees het volledige artikel op www.standardmedia.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven