Sensoren werken nu óók in kokossubstraat

Dankzij een samenwerking tussen sensorproducent Growficient en substraatproducent Van der Knaap krijgen Chinese telers toegang tot sensoren voor in hun kokossubstraat. Het gaat om een samenwerking tussen beide bedrijven op de Chinese markt. Beide partijen zijn overeengekomen om Van der Knaap Groep het exclusieve recht te verlenen voor de verkoop van Growficient-sensoren in China. 

Growficient levert een zogeheten 'plug-and-play'-systeem dat telers ondersteunt bij het monitoren en optimaliseren van de watergeefstrategie. Ze kunnen worden ingezet in teelten met vruchtgewassen zoals komkommer, paprika en tomaat, maar ook in een zachtfruitteelt als aardbei. 


Dirk Jan Mulder en Mao Liu tekenen de documenten voor de samenwerking

Sensoren in substraat
De sensoren stellen telers in staat inzicht te krijgen in wat er in het (kokos)substraat gebeurt, door niet alleen het vochtgehalte, maar ook de EC-waarde en temperatuur te meten.

In het innovatiecentrum 'de Kas' van Van der Knaap Groep zijn in 2020 grootschalige testen uitgevoerd met Growficient-sensoren. Eind 2019 hebben beide partijen het voornemen uitgesproken om gezamenlijk te onderzoeken hoe de sensoren optimaal kunnen worden ingezet in de fijne en grove kokossubstraten van Van der Knaap.

Het gebruik van sensoren in kokossubstraat was, in tegenstelling tot gebruik in steenwol, tot op heden nog niet mogelijk. "In Innovatiecentrum 'de Kas' zijn daarom meerdere testen gedaan met verschillende merken sensoren in kokos. Deze bleken niet betrouwbaar, niet opschaalbaar of de gegevens konden niet goed worden verwerkt. Vooral de grove structuur van kokos, dat veel lucht bevat, was de reden dat de gegevens regelmatig niet voldoende betrouwbaar waren", vertelt Mao Liu van Van der Knaap.

Ook de sensoren van Growficient werden uitgebreid getest. Deze bleken uiterst betrouwbaar te zijn in hun metingen, in zowel fijn als grof kokossubstraat, zag men bij de test. Het afgelopen jaar werden de sensoren onder andere ingezet in teelten met vruchtgewassen zoals komkommer, paprika en tomaat, maar ook in een zachtfruitteelt als aardbei. Dit betrof substraten die volledig uit kokos bestonden, maar ook mengsels van kokos en veen. Hierbij werd de door Forteco ontwikkelde weegschaal als referentie gebruikt voor de gegevens. 

Sensoren van Growficient
Na plaatsen beginnen de sensoren meteen met het verzenden van gegevens. De data worden van de draadloze sensoren naar een ontvanger met 4G-verbinding verzonden. De sensoren voeren iedere vijf minuten een meting uit, waarbij de teler zelf de onder- en bovenwaarden kan vaststellen. Wanneer de gemeten waarden hierbuiten vallen, treedt de alarmfunctie in.

De sensoren zijn in staat om niet alleen het vochtgehalte, maar ook de EC-waarde, temperatuur in en zelfs vlak boven het substraat te meten. Alle sensoren in de kas worden gekoppeld in het systeem om zo een volledig beeld te geven. De gegevens worden in overzichtelijke grafieken uitgezet. Het is zelfs mogelijk een derde partij mee te laten kijken, zoals een teeltadviseur.

"Door goed te meten, ontstaat een duidelijk beeld van wat er in het substraat, rond de wortels, gebeurt. Met de gegevens van de sensoren is het mogelijk de watergeef- en bemestingsstrategie te optimaliseren. Dat komt de resultaten ten goede: minder uitval en een hogere kwaliteit van het gewas. Een aantal klanten van Van der Knaap heeft het systeem inmiddels in gebruik en doet er nu ervaring mee op", zegt Dirk Jan Mulder van Growficient.

Voor meer informatie:
Van der Knaap
www.vanderknaap.info

 
 Dirk Jan Mulder
Growficient
dirkjan@growficient.com 
www.growficient.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven