Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Loonwerker: "GS-4 reinigt goed en is minder etsend dan de agressieve middelen”

Een flink deel van het jaar kan het gewas al het beschikbare zonlicht goed gebruiken. Dan geldt 1% meer licht = 1% meer productie. Dan loont het dus om het kasdek goed schoon te houden.

Elk kasdek vervuilt in de loop van de tijd. Algen, stof, roet, zand, resten van vluchtige gewasbeschermingsmiddelen. Ze dempen het invallende licht. Bij lichtminnende gewassen, zoals vruchtgroenten en snijbloemen, kost dat onherroepelijk productie. Het loont dus al snel om de kasdekreiniger te laten rijden.



Loonwerkbedrijf Poot Reiniging in Maasdijk heeft een tweeledige specialisatie: reinigen en coaten. Bij het reinigen is het van belang dat het glas goed schoon wordt, terwijl een eventueel aanwezige permanente of tijdelijke coating intact blijft.

“We bespreken eerst met de teler de aard van de vervuiling en hoe die het beste verwijderd kan worden. We kunnen op grond van onze ervaring adviseren en sommige kwekers hebben ook hun eigen voorkeuren. Als je het goed bijhoudt, krijg je het glas over het algemeen netjes schoon zonder agressieve middelen”, vertelt eigenaar Erik Poot. Als het kan, wordt er gewoon geborsteld met water. “Als dat niet voldoende is, gebruiken we in overleg met de klant een industriële zeep."

Grondige reiniging
Maar daarna is het pakket nog niet uitgeput. “Op plekken met aanslag van vet, kalk of roest is GS-4 van ReduSystems een goed product. Verder zijn er altijd hardnekkige plekken: bij de luchtramen zie je bijvoorbeeld vaak een streep aluminium aanslag omdat het water altijd op hetzelfde punt naar beneden drupt. Dat krijg je niet schoon met alleen zeep. GS-4 is dan heel geschikt.”

In ernstige gevallen moet er een agressiever fluormiddel aan te pas komen. “Dat vergt wel zorgvuldigheid”, zegt Poot. “Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de omgeving: bolgewassen kunnen echt niet tegen fluor.”

Als het enigszins kan, geeft hij bij een flinke vervuiling daarom de voorkeur aan GS-4. “Dat reinigt goed en is minder etsend dan de agressieve middelen”, zegt hij.

Klimaatverandering
Gemiddeld laten zijn klanten twee keer per jaar schoonmaken, maar vaker komt ook voor. Poot merkt wel de invloed van de klimaatverandering: “Door een aantal hete zomers achter elkaar zijn bedrijven meer gaan krijten of coaten, ook telers die dat voorheen helemaal niet deden. Ze laten dan een rondje borstelen vervallen. In de herfst gaat de coating er immers met een verwijdermiddel als ReduClean af. Dat heeft tevens een schoonmakend effect. Zo is ons werk wat verschoven: iets minder borstelen, en een stuk meer coaten.”

Door meer licht is er minder energie nodig. Hier is de stelregel: 10% meer licht is circa 3% minder gasverbruik.

Publicatiedatum: