Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kathari uitstekend inzetbaar voor verwijdering ToBRFV"

Alle terugkerende berichten over toenemende besmettingen bij telers met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) zijn voor Van der Ende Groep telkens weer de bevestiging van het belang van kwalitatief hoogwaardig (drain)water. Het bedrijf heeft testen uit laten voeren met haar Kathara ultrafiltratie om ToBRFV te verwijderen.

Met de opgedane ervaring van de Poseidon natriumverwijderaar is de destijds gebruikte deeltechniek nu doorontwikkeld tot de huidige Kathari ultrafiltratie, vertelt Ruud Schulte, Manager Water Treatment.

"Uit de wateranalyses, die werden genomen om de Poseidon te monitoren, bleek namelijk de verwijderingseffectiviteit bij ultrafiltratie van virussen, bacteriën en schimmels uitmuntend. Een waardevolle bijvangst, bleek achteraf."


Kathari

Rondje feedback
Hieruit ontstond de vraag vanuit de markt of ultrafiltratie als verwijderaar van ziekteverwekkers voor het drainwater kon worden ingezet. Mede ook door de opkomst van het ToBRFV. Met deze constatering is Van der Ende Groep destijds aan de ontwikkeltafel gaan zitten.

Een feedbackrondje langs de velden hoorde hier ook bij. Een rondje waarin de engineers de nodige input ontvingen van o.a. Chris van Hulzen van Tebarex. “Zij waren zeer geïnteresseerd in een efficiëntere en meer rendabelere filtratie techniek dan de gebruikelijke. De ontvangen feedback heeft ons meer inzicht gegeven in de praktische uitdagingen en hiermee konden we onze techniek optimaliseren”, zegt Micha van Nieuwkerk, CCO bij Van der Ende Groep.

Reductie
Kathari realiseert een log 4 reductie van virussen en schimmels en log 6 reductie van bacteriën, door toepassing van ultrafiltratie middels membraantechniek. Hierbij worden de virussen, bacteriën en schimmels fysiek gescheiden van het drainwater.

De ultrafiltratie techniek is al decennialang een beproefde methode en wordt wereldwijd in diverse waterzuiveringssituaties toegepast. “Wij hebben deze techniek, na ruime ervaring met Poseidon en in samenspraak met een gerenommeerde membranenfabrikant, geoptimaliseerd en geschikt gemaakt voor gebruik in de glastuinbouw.'"

Proef
In een proef, uitgevoerd door Groen Agro Control, is de effectiviteit van ultrafiltratie van ToBRFV-besmet drainwater getest. Na het filteren van ToBRFV-besmet drainwater met een UF-filter zijn in een bio-assay met twee keer vijf tomatenplanten geen besmettingen aangetroffen. Er is in deze proef dus geen virus meer aangetoond na ultrafiltratie, stipt Ruud aan.

Resultaten bioassay (aantal ToBRFV-besmette planten / aantal geïnoculeerde planten)

Voor meer informatie over het systeem verwijst Van der Ende naar de dealer/installateur.

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl

Publicatiedatum: